Stan Boeve: TikTok voor B2B en als concurrent voor Google Search

Luister deze aflevering

Bekijk deze aflevering

Shownotes

Deze podcast is opgenomen op: 12-08-2022

Jerrel Arkes: Moet Google zich zorgen gaan maken?

Stan Boeve: Ja, ik denk wel dat er een grote verschuiving plaatsvindt. Vooral omdat Generatie Z geen artikelen meer gaat lezen.

Voice-over: Dit is de Inbound4Cast met in iedere aflevering één inbound marketingtrend.

Jerrel Arkes: Stan, welkom.

Stan Boeve: Dank je wel.

Jerrel Arkes: Kun jij jezelf even kort voorstellen?

Stan Boeve: Ja, zeker. Mijn naam is Stan. Ik ben sinds tweeënhalf jaar Digital Advertising Specialist bij CrowdMedia in Zwolle, een contentmarketingbureau. Daar houd ik me vooral bezig met advertising, dus het opbouwen van de campagnes en de verschillende kanalen, waarbij TikTok nu hot item is.

Jerrel Arkes: Zo hot dat jullie zelfs een nieuw bureau zijn gestart, toch?

Stan Boeve: Ja, dat klopt. Sinds twee maanden, sinds begin juni, zijn we inderdaad begonnen met Vonky. Vonky is een agency die zich helemaal richt op TikTok marketing. Grote of kleine bedrijven die willen starten met TikTok kunnen bij ons aankloppen.

Jerrel Arkes: Leuk.

Stan Boeve: Ja, zeker.

Jerrel Arkes: Zijn jullie ook de enige in Nederland? Wel de enige die ik ken tenminste.

Stan Boeve: Ja, de meeste hebben het hele stuk van influencers erbij en gaan vooral op die manier aan de slag. Wij doen het meer vanuit een advertisingsoogpunt, dus een concept bedenken, eventueel materialen daarbij maken en wegzetten voor de bedrijven. Daarin zijn we dus wel anders dan de meeste bureaus. Wij richten ons echt puur op advertising.

Jerrel Arkes: Mooie niche in deze tijd, denk ik.

Stan Boeve: Zeker.

Jerrel Arkes: Het is echt aan het exploderen.

Stan Boeve: Ja, enorm. Het is ook heel tof. Heel leuk.

Jerrel Arkes: Dat kan ik me voorstellen. Je zal zelf ook een actief TikTokker – of hoe zeg je dat -zijn?

Stan Boeve: Ja, TikTokker, hoe je het wilt noemen. Ja, ik ben zelf net voor corona begonnen, dat ik links en rechts hoorde wat daar gebeurde. Toen kwam het natuurlijk enorm snel op.

Jerrel Arkes: Generatie Z of Gen Z is de generatie die wordt genoemd als waar het voornamelijk heel relevant voor is.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Ik was vandaag even aan het googelen welke leeftijdsgroep dat is. Volgens mij is het tot een jaartje of 24, of niet?

Stan Boeve: Ja, precies. Ik ben 24, dus ik zit net op de grens. Sommigen 24, anderen zeggen 26, maar daar zit het ongeveer.

Jerrel Arkes: Precies. Grappig. Ik val zelf buiten die generatie, want ik ben laatst 37 geworden. Ik merk ook wel dat de humor of bepaalde zaken soms wat lastiger te begrijpen zijn, dat ik denk: dit had ik niet aan het bedrijf kunnen adviseren, want ik vind het zelf niet eens leuk of grappig.

Stan Boeve: Nee, precies.

Jerrel Arkes: Het is best wel heel specifiek.

Stan Boeve: Ja, klopt.

Jerrel Arkes: Wat zijn de kenmerken van die generatie?

Stan Boeve: Wij zijn natuurlijk opgegroeid met YouTube, dus kijken is voor ons normaal en wij weten niet beter. Wat TikTok op dit moment doet is dat nog een keer versnellen, en nog korter en nog ‘snappier’. Wat wij willen, is veel informatie in een zo kort mogelijke tijd. Daarom zie je inderdaad ook dat de generaties die dat misschien wat minder zijn gewend vanuit vroeger, dan wellicht de punchline missen, het misschien te snel gaat of ze begrijpen het niet helemaal. Ik denk dat met name de snelheid van het kanaal en het consumeren van content daarin echt wel anders is bij die generatie.

Jerrel Arkes: Precies, en YouTube en Instagram proberen volgens mij de concurrentie aan te gaan.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Zit daar veel verschil in met reels en shorts? Of is het hetzelfde op een ander platform?

Stan Boeve: Ja, het is eigenlijk een kopie. Ik denk dat het grootste verschil het algoritme is, waarbij ik persoonlijk echt wel zie dat TikTok dat veel beter nailt dan Instagram en al helemaal beter dan YouTube.

Jerrel Arkes: Best gek, YouTube bestaat het langst en Google zit erachter, dus ze hebben enorm veel data, maar blijkbaar krijgen ze dat dan toch niet heel goed onder de knie.

Stan Boeve: Nee, precies. Algoritmes begrijpen is natuurlijk altijd een ingewikkeld ding. Ik vind het knap hoe TikTok het doet. Mensen zeggen wel eens: “TikTok is niets voor mij”, maar dat is echt niet zo, want voor iedereen is er wel een niche en een specifiek onderwerp dat ze leuk vinden. Op de één of andere manier pikt TikTok dat op en voor je het weet zit je naar onderwerpen te kijken die je echt heel interessant vindt. Dat lukt Instagram een stuk minder, als ik kijk naar Instagram reels. De trends die plaatsvinden op TikTok komen een paar weken later pas op Instagram, dus het loopt ook achter daar.

Jerrel Arkes: Het zijn toch ook vaak letterlijk dezelfde video’s?

Stan Boeve: Ja, de meesten kopiëren het van TikTok.

Jerrel Arkes: Ik denk dat ik TikTok een jaar of twee geleden een keer uit nieuwsgierigheid heb geïnstalleerd. Toen was het nog bijna alleen maar dansfilmpjes, dat ik dacht: wat doe ik hier? Nu lig ik soms op de bank en verveel ik me, dus open ik even TikTok en recent wordt het wel beter.

Stan Boeve: Ja, klopt.

Jerrel Arkes: Er is inderdaad wel echt van alles te vinden. Is voor dat algoritme met name het wegswipen of het niet afkijken van een filmpje de belangrijkste bron?

Stan Boeve: Ja, het zit hem vooral in interactie. Wat ik altijd een beetje moeilijk in te schatten vind, is in hoeverre TikTok ook weet wat we überhaupt allemaal op onze telefoon doen. Echter, als we even uitgaan van het kanaal zelf, dan is het puur uitkijktijd en interactie. Daarom zie je ook dat als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in een onderwerp dat je een maand lang video’s daarover krijgt en dan gaandeweg zul je misschien merken dat je minder video’s krijgt, omdat je zelf je interesse daarin verliest of het is niet meer zo hot topic. Dat pikt TikTok heel snel op.

Jerrel Arkes: Zoekopdrachten kunnen ze natuurlijk zien, de mensen die ik volg en misschien ook de mensen die mij volgen?

Stan Boeve: Ja, zeker.

Jerrel Arkes: Dan heb je het ook wel een beetje gehad, volgens mij.

Stan Boeve: Ja, ik denk het wel. Wat ik zeg, het blijft altijd een klein beetje moeilijk inschatten wat er precies achter zit. Zeker als je een bepaald account dat je zelf niet volgt bijvoorbeeld even bekijkt of je hebt een paar video’s van hetzelfde account bekeken, dan zul je merken dat dat account ineens best regelmatig voorbij komt. Terwijl je dat account niet eens volgt. Dat zijn dingen die TikTok gelijk oppikt.

Jerrel Arkes: Wat ik zelf heel bijzonder vind, is het enorme bereik en het gemak waarmee je viral kan gaan.

Stan Boeve: Ja, dat maakt het natuurlijk ook heel interessant voor mensen. Ook veel studenten die zich een beetje vervelen en denken: joh, ik begin eens.

Jerrel Arkes: Nu in de vakantieperiode, zie ik ook allerlei vriendengroepen die ergens samen op vakantie zijn en die gaan dan uit verveling iets maken.

Stan Boeve: Ja, precies. Veel voetbalteams en dat soort groepen hebben er lol mee. Zij maken op stap bijvoorbeeld filmpjes, plaatsen het op TikTok en kijken wat er gebeurt. Voor je het weet ga je ineens viral en heb je er een paar duizend volgers bij. Dat maakt het interessant.

Jerrel Arkes: Vorig jaar zat ik bij een online radiozender en deed daar wat social media dingen voor. We hadden een jongen die deed een typetje van Donald Trump na. Met een voice-over deed hij net of hij de president van de Drenthe was. Hij deed dat op Facebook en toen zeiden we tegen hem: “Goh, mogen we een stukje daarvan ook gebruiken op onze TikTok?” Dat was prima en ik heb het filmpje er opgezet. Dat was het eerste filmpje met een nieuw account en dat was gelijk 140.000 keer bekeken. Bizar!

Stan Boeve: Ja, dat is bizar.

Jerrel Arkes: Ik kwam er gisteren eentje tegen, die vond ik ook wel grappig. Dat was een man die vertelde in het eerste filmpje wat ik van hem zag, hij was pizza’s aan het bakken, dat hij zijn baan had opgezegd na 30 jaar. Dertig jaar had hij op kantoor gewerkt. Ik was nieuwsgierig en dan ga je even verder kijken naar het profiel. Die man is dus allerlei video’s aan het maken van dat hij in zijn tuin pizza’s aan het bakken is en blijkbaar heeft hij zo een gigantisch bereik daarmee – het zijn gewoon Nederlandse filmpjes – dat hij nu trainingen gaat verkopen op het gebied van pizzabakken omdat hij zo’n gigantisch bereik daarmee heeft. Het stomme is ook, dan ga je naar zijn Instagram en daar gebeurt bijna niets. Daar staan de video’s ook op, maar daar werkt het blijkbaar niet. Met shorts op YouTube was hij ook wel weer vrij groot, dus daar werkt datzelfde concept blijkbaar weer wel.

Stan Boeve: Ja, dat is heel grappig. Wat ik nu bijvoorbeeld zie gebeuren – ik vind reizen altijd wel een leuk onderwerp om te zien – is dat er nu mensen zijn die een bepaald bijzonder appartement dat je ergens op Bali kunt huren of een villa op TikTok zetten. Dat gaat viral en er zijn echt villa’s die daarna voor twee jaar volgeboekt zitten.

Jerrel Arkes: Dat is leuk. Ik denk dat er dan ook wel allerlei affiliate initiatieven ontstaan op TikTok of niet?

Stan Boeve: Ja, precies. Het gaat nu ook een beetje de uitdaging van TikTok gaat worden om niet teveel reclame te gaan maken. Persoonlijk vind ik namelijk dat met name Facebook, maar Instagram ook wel een beetje, daar toch door verpest zijn.

Jerrel Arkes: Ik hoor een telefoon door mijn koptelefoon. Ik weet niet of het ook in de podcast zit.

Stan Boeve: Oh, dat weet ik niet. Ik kan hem wel even uitzetten.

Jerrel Arkes: Inderdaad, dus hopen dat niet dat soort verdienmodellen het platform kapot gaan maken.

Stan Boeve: Nee, dat zou ik heel zonde vinden. Ik denk dat TikTok op zichzelf nu heel sterk is. Ze hebben een aantal advertentiemogelijkheden waarbij je tussendoor een video krijgt. Wat trouwens ook opvallend is, is om te zien dat die advertenties op TikTok ineens een stuk leuker zijn, want het worden TikToks en het zijn geen reclamefilmpjes meer.

Jerrel Arkes: Dat viel me ook op bij de cases op jullie website. Ik zat daar even tussen te kijken en zag Landstede. Zeg ik dat goed?

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Volgens mij hebben jullie daar met een influencer die ook in die leeftijdscategorie valt, waarschijnlijk in de doelgroep valt, zo’n video opgenomen?

Stan Boeve: Ja, en wat we daar heel mooi hebben gedaan, is dat we echt geprobeerd hebben die doelgroep te begrijpen. Daarin hebben we bepaalde kaders mee gegeven aan de influencer: “Let hierop – we willen het natuurlijk respectvol houden – en dit is een beetje ons idee, maar ga daarna vooral je eigen ding doen.” Het grappige is dat de video’s die vervolgens terugkomen allemaal heel anders zijn. Ze zijn van elke influencer heel verschillend en vervolgens zie je dat de doelgroep erop reageert, het liket en het leuk vindt. Er gebeurt heel veel. In het begin moet de klant, het merk, veel meer loslaten. Je geeft het namelijk uit handen aan een groep jonge mensen, dus dat is heel spannend. Achteraf zie je dat Landstede ook heel enthousiast is, omdat ze in tijden niet zoveel bereik en interactie hebben gehad.

Jerrel Arkes: Het lijkt me ook heel moeilijk om dat van te voren überhaupt te bedenken.

Stan Boeve: Zeker.

Jerrel Arkes: Om daar een script voor te maken, en dan ook nog tegelijkertijd te zorgen dat het leuk gaat zijn.

Stan Boeve: Ja, zeker. Daarom is een selectie van de goede influencers belangrijk, maar daarin worden influencers ook wel onderschat. Als je de goeden uitzoekt, weten ze echt wel waar ze mee bezig zijn en wat goed aansluit. Dan is het kaders meegeven en afwachten.

Jerrel Arkes: Plaats je iets organisch en dan promoot je dat extra? Of hoe moet ik dat zien?

Stan Boeve: Ja, dit was een campagne ter promotie van het merk Landstede, dus dat hebben we extra gepromoot. Het fijne is dat je een organische TikTok kunt inladen, zoals je dat op Facebook en Instagram ook kan, en dan hoef je daar verder niet heel erg veel tijd en moeite in te stoppen.

Jerrel Arkes: Als ik dan weer even kijk naar de video’s die ik zie, het is bijna allemaal of heel grappig – dus er wordt heel veel geknipt uit tv-programma’s, cabaret en noem maar op – of het ziet er gelikt uit. Dat kan met recepten te maken hebben of met een bepaald dansje of ‘whatever life hacks’.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Grappige dingen die je nog niet wist, dat je denkt: hé, dit moet ik even nog even bekijken. Heel veel meer categorieën lijken er voor mijn gevoel ook niet echt te zijn. Als het heel informatief is, maar er iets minder gelikt uitziet, dan zie ik het niet op TikTok voorbij komen.

Stan Boeve: Nee, ik denk dat daarin creativiteit wel echt heel erg toeneemt. Het worden vaak hele korte edits. Als je goed naar een video kijkt, zul je ook zien dat het echt vaak maar om één of twee seconde per clip gaat en dat gaat snel achter elkaar door. In het begin van TikTok, twee à drie jaar terug, zag het er wel allemaal wat minder gelikt en professioneel uit dan nu. Ik vind over het algemeen wel dat het nog steeds homemade lijkt, behalve inderdaad stukjes die uit tv en zo zijn geknipt.

Jerrel Arkes: Ja.

Stan Boeve: Ja, ik denk dat dat wel opvalt.

Jerrel Arkes: Ik wil even met jou op twee onderwerpen inzoomen. De eerste is TikTok als zoekmachine. Ik zie daar vooral de laatste weken enorm veel op LinkedIn over voorbijkomen. Hoe kijk jij daarnaar? Moet Google zich zorgen gaan maken?

Stan Boeve: Ja, ik denk wel dat daar een grote verschuiving plaatsvindt, vooral omdat Generatie Z geen artikelen meer gaat lezen.

Jerrel Arkes: Nee.

Stan Boeve: Wat je heel erg ziet gebeuren, is dat plaatjes en video’s het nu doen. Dat is hetgeen wat we zoeken en wat willen zien.

Jerrel Arkes: Dan zeg ik misschien iets heel geks hoor, maar het eerste wat ik dan denk is: maar Generatie Z heeft toch ook wel enige vorm van diepgang? Sommige topics lenen zich ervoor om het in een korte video van tien of 20 of 30 seconden uit te leggen, maar andere onderwerpen zijn te complex en genuanceerd daarvoor.

Stan Boeve: Ja, ik denk dat het nu veel meer een keuze is dan vroeger. Als Generatie Z ergens iets over wil weten, dan zal ze er induiken. Volgens mij zijn we een vrij intelligente generatie. We weten van de hoed en de rand, als we dat willen. Als we echter snel informatie nodig hebben of snel iets willen opzoeken – we willen uit eten, we willen nieuwe kleding of wat dan ook – dan hebben we geen zin om daar een halve dag aan te moeten besteden.

Jerrel Arkes: Je zegt: “Uit eten”. Dat is ook het voorbeeld wat ik op LinkedIn voorbij zag komen, waarbij Google, TikTok en er was er nog een zoekmachine –

Stan Boeve: Instagram, denk ik.

Jerrel Arkes: Dat zou kunnen. Met dezelfde zoekopdracht drie resultatenpagina’s. Bij Google heb je dan uiteraard Maps en je hebt volgens mij ook wel wat video’s, maar ook natuurlijk de normale resultaten. Bij TikTok heb je alleen maar video’s. Volgens mij ging het in dit geval om restaurants in New York of zo. Blijkbaar vindt die generatie het dus prettiger om een video te zien met ‘vijf beste tips om burgers te eten in New York’ in plaats van allerlei pagina’s in Google te moeten aanklikken om te kijken: waar ga ik mijn burger eten?

Stan Boeve: Ja, ik denk dat sowieso iedereen nog steeds het graag van een ander wil horen, dus meer in de reviewvorm en van andere consumenten.

Jerrel Arkes: Een echt mens die het jou vertelt en niet een Googleresultaat.

Stan Boeve: Nee, en over de resultaten op Google hoor je natuurlijk links en rechts ook wel geluiden over veel nepreviews en klopt het allemaal wel. Er zijn ook bedrijven die zichzelf veel goede reviews geven et cetera. Als iemand een video heeft gemaakt op TikTok, dan is het misschien wel gebaseerd op één persoon, maar dat is voor velen wel veel authentieker.

Jerrel Arkes: Ja, dat klopt, maar dat heeft ook wel weer een keerzijde. Kijk, nu is het eten van een burger niet iets waar levens van afhangen of wat je gezondheid raakt. Alleen Google heeft EAT, dat is een onderdeel van het algoritme, waarbij naar expertise, autoriteit en trust wordt gekeken.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Op het moment – ik noem maar wat hoor – dat ik hoofdpijn heb en ik ga googelen, dan zijn dat waarschijnlijk resultaten waar goede bronvermeldingen bij staan en auteurs die ook daadwerkelijk kennis over het onderwerp hebben et cetera. Bij TikTok is het waarschijnlijk de meest populaire video die bovenaan staat.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Die video kan best wel van één of andere gekke complotdenker zijn die zegt: “Het komt door de 5G-straling.”

Stan Boeve: Ja, dat is zeker een goed punt. Ik denk dat TikTok daarin ook nog wel een slag moet maken. Er zijn veel complottheorieën, zeker ook rondom corona. TikTok werd groot, maar dat werd ook ineens heel groot, dus dat is wel gevaarlijk inderdaad.

Jerrel Arkes: Ik heb het nu sinds een week in één keer met de boerenprotesten. Het algoritme denkt blijkbaar dat ik dat wil zien en nu krijg ik allerlei mensen die in een monoloog van alles over die stikstofregels vertellen. Ik moet zeggen dat het niet al te betrouwbaar op mij overkomt.

Stan Boeve: Nee, dat is ook het gevaar wat je nu een beetje gaat krijgen. Zonder er al te diep op in te gaan, zie je natuurlijk wel dat bepaalde gedachtegangen onder jongeren best wel heftig spelen, zonder dat ze misschien helemaal begrijpen waar het over gaat.

Jerrel Arkes: Ja, ik las vorige week daarover dat ze een test hadden gedaan, waarbij continu alleen maar video’s in een bepaald genre werden afgekeken en al het andere werd afgekapt. Volgens mij zat dat best wel ook in de fakenieuwshoek, en volgens mij duurde het een paar uur voordat iets van 95 procent van de video’s alleen nog maar over dat onderwerp waren. Je hebt hetzelfde bij Facebook en Instagram – misschien in iets mindere mate – maar dat zijn natuurlijk best wel gevaarlijke dingen.

Stan Boeve: Ja, zeker. Ik vind het moeilijk inschatten of een TikTok daar wat aan gaat doen. Kijk, je ziet het op Twitter, dat wordt ook veel gebruikt voor nieuws en daar gebeurt het ook.

Jerrel Arkes: Ja, het gebeurt overal, denk ik. Bij de Googleresultaten natuurlijk ook.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Alleen op sommige plekken is het iets makkelijker om je heel sterk een bepaalde richting op te drukken en op anderen iets minder, denk ik.

Stan Boeve: Precies. Het verschil met Google is natuurlijk dat je op Google zelf actief zoekt naar een onderwerp en op TikTok en andere kanalen krijg je het vaak gewoon voorgeschoteld, dus daar trap je er denk ik makkelijker in.

Jerrel Arkes: Vroeger was dat natuurlijk ook al. Als jij tien jaar lang de Telegraaf leest of tien jaar lang de Volkskrant, dan heb je waarschijnlijk ook over bepaalde topics een iets andere mening ontwikkeld.

Stan Boeve: Ja, precies. Dat denk ik ook, maar ik denk dat het nu wat heftiger begint te worden.

Jerrel Arkes: Zeker, ik vind dat wel gevaarlijk. Ik weet ook niet zo goed wat de oplossing is, maar die hoeven wij gelukkig ook niet te bedenken.

Stan Boeve: Nee, dat scheelt weer.

Jerrel Arkes: Ik heb een beetje nagedacht, waarom zou TikTok mogelijk een betere zoekmachine zijn dan Google? Waar ik zelf op uitkwam – ik ben wel benieuwd hoe jij daarnaar kijkt – is dat ik denk dat die generatie geen zin heeft om door pagina’s met advertenties te scrollen of in lappen tekst op zoek te gaan naar het juiste antwoord, terwijl het ook in een video van 20 seconden uitgelegd kan worden.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Dat stukje to the point: je zoekt ergens naar en je krijgt gelijk het antwoord. De inleiding en de outro zijn eruit gesneden. Ik denk dat audio en video ook makkelijker te consumeren zijn in heel veel gevallen dan lange stukken tekst. Die generatie zit natuurlijk ook al op het platform. Ze hoeven het platform niet te verlaten. Google probeert dat natuurlijk wel. Alleen Google bestaat er nog steeds wel uit dat ze voor een heel groot gedeelte mensen ook naar andere websites toesturen en dan is Google ze kwijt.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Hier blijf je op TikTok en je kan je volgende zoekopdracht doen of afwachten welke volgende video op je afgevuurd wordt.

Stan Boeve: Ja, zeker. Ik denk dat die punten aardig kloppen. Ik denk dat met name het hele visuele aspect er een grote rol in speelt, dus het feit dat je iets kunt zien. Je hebt er dan toch wat meer beeld bij. Ik denk toch dat de belangrijkste informatie dan in een korte tijd wordt verteld, in plaats van dat je een hele blogpagina door moet. Ik denk dat deze punten wel de kern zijn.

Jerrel Arkes: Wat ik ook wel grappig vind, is dat in heel veel berichtgeving wordt gezegd: “Veertig procent van Generatie Z geeft de voorkeur aan TikTok als zoekmachine boven Google”. Dat is een uitspraak van iemand van Google zelf, maar het gaat er volgens mij wel specifiek om als ze bijvoorbeeld op zoek zijn naar een locatie om te gaan eten.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Bij dat voorbeeld met die burgers van net kan ik er ook nog wel inkomen. Ik vraag me echter wel af voor hoeveel andere zoekopdrachten dat nu zou gelden. Als je kijkt over één jaar of over twee jaar, gaat daar heel veel bijkomen of zou dit het ook zijn? Zou binnen bepaalde industrieën TikTok een beter alternatief zijn, maar hoeft Google zich voor de overige 95 procent van de zoekopdrachten geen zorgen te maken?

Stan Boeve: Ja, dat vind ik een klein beetje moeilijk in te schatten. Ik kan me wel voorstellen dat de onderwerpen die diepgang nodig hebben vooral op Google zullen blijven, want daar is TikTok vaak te kort voor. Ik denk dat industrieën als bijvoorbeeld sport ook op TikTok komen. Stel, je wil een samenvatting zien van PSV. Op TikTok heb je daar beeld bij en kun je gelijk zien dat de uitslag twee-nul is geworden, en de twee beste goals uit de wedstrijd zitten er ook gelijk bij.

Jerrel Arkes: Is de maximale lengte een minuut?

Stan Boeve: Nee, inmiddels al tien minuten.

Jerrel Arkes: Dan kun je prima een samenvatting geven.

Stan Boeve: Ja, precies. Daarin gaan ze natuurlijk de concurrentie aan met YouTube. Dat zijn wel industrieën die op TikTok steeds groter gaan worden. Als jij echt contentstrategieën zou willen uitpluizen– In een video van tien minuten lukt het misschien, maar dan kun je net zo goed een blogpagina lezen. Ik denk dat Google zich daarin nog niet direct heel veel zorgen hoeft te maken, maar de huis-, tuin- en keukendingen gaan wel echt naar TikTok toe.

Jerrel Arkes: Aan de ene kant heb je dus het pushgedeelte van TikTok, dat zijn de video’s die door het algoritme voor mij worden gekozen. Ik denk dat dat het grootste gedeelte is van wat er wordt geconsumeerd.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Aan de andere kant heb je het pullgedeelte, waarbij je zelf op zoek gaat naar iets met de zoekfunctie van TikTok. Dat is natuurlijk vooral het stukje waar het dan concurreert met Google, denk ik.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Denk jij dat dat stuk sterk gaat groeien de komende tijd? Ik zag toevallig gisteren een artikel voorbijkomen over dat ze daarin ook wat nieuwe functies hebben geïmplementeerd. Ik geloof dat nu comments worden gehighlight.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Dat zijn natuurlijk wel tekenen dat het die kant opgaat en wellicht ook een steeds betere zoekmachine gaat worden.

Stan Boeve: Ja, ik denk dat TikTok zeker alles op alles gaat zetten om die concurrentie aan te gaan. Ik vind het moeilijk in te schatten. Ik denk dat een bepaalde groep die niet op TikTok zit, er ook nog niet zo snel op zal gaan, dus die zullen ze niet kwijtraken. Ik denk dat het wel meer gaat worden op TikTok, maar dat het op een gegeven moment gaat stagneren. Tenzij TikTok met dingen gaat komen waar wij misschien nu nog geen weet van hebben en het ineens écht een stuk beter wordt. Ik denk dat die trend nu nog wel doorzet, maar ik weet niet of het gelijk heel Google over gaat nemen. Nee, dat verwacht ik niet.

Jerrel Arkes: Dat geloof ik ook niet, hoor.

Stan Boeve: YouTube daarentegen, ik denk wel dat TikTok YouTube daarin hard gaat inhalen. Dat verwacht ik wel.

Jerrel Arkes: Ik vind alleen het beeldformaat, als je die twee echt hard met elkaar gaat vergelijken, wel heel irritant.

Stan Boeve: Ja, klopt. Je ziet het ook vaak als het een fragment is van televisie of YouTube.

Jerrel Arkes: Dan valt er soms ook echt een stuk af, als mensen het heel slordig erop zetten.

Stan Boeve: Ja, dat klopt inderdaad.

Jerrel Arkes: Of je hebt de boven- en onderkant waar niets staat.

Stan Boeve: Ja, ik ben benieuwd of TikTok daar nog wat op gaat bedenken.

Jerrel Arkes: Ik ben zelf vooral in de b2b-hoek actief, en dat is een tweede onderdeel waar ik ook eventjes met je over wil praten. Ik ben ook heel veel aan het nadenken over op welke manier gaat TikTok binnen b2b-marketing een rol spelen? Gaat het daar überhaupt een rol spelen? Ik ben er eerlijk gezegd nog niet helemaal over uit wat ik daarvan vind. Ik zie daar nu nog niet echt hele goede voorbeelden van, dus op dit moment is het volgens mij nog niet iets waar je per se je tijd en je geld aan moet besteden.

Stan Boeve: Nee, ik denk dat het in bepaalde branches al wel wat meer opkomt. Als ik kijk binnen de contentmarketing, marketing in het algemeen wel, zijn er wel aardig wat agencies met name die zelf actief zijn.

Jerrel Arkes: Dan zit het echter ook in laten zien hoe vet het is om daar te werken, de leuke en softe kant van het bedrijf.

Stan Boeve: Ja, inderdaad. Als je TikTok marketing aanbiedt, wat steeds meer agencies doen, is het natuurlijk een beetje gek als je zelf niets op TikTok doet. Ik denk dat dat ook wel meespeelt. Daarbuiten, mijn vaders bedrijf vind ik een mooi voorbeeld. Hij werkt in de meubelindustrie met stoffeerderijen et cetera. Zij hebben tot op de dag van vandaag geen marketeer in dienst, geen marketing en geen social media. Nu is dat een heel extreem voorbeeld. Bij hen gaat alles via mond-tot-mondreclame. Het zou fantastisch zijn om in de magazijnen en de fabriek filmpjes te maken voor TikTok, maar ik geloof nooit dat ze dat gaan doen want het haalt voor hen niet zo heel veel uit.

Jerrel Arkes: Nee, maar misschien is dat ook wel de kern. Je kan misschien voor bijna ieder bedrijf wel een toepassing verzinnen, alleen de vraag is hoe relevant die toepassingen voor die bedrijven zijn.

Stan Boeve: Inderdaad, en ik vraag me af of dat soort bedrijven daar dan echt in gaan investeren.

Jerrel Arkes: Kijk, ik heb wel een voorbeeld. Ik heb een opdrachtgever die actief is op het gebied van data recovery. Zij doen echt superinnovatieve dingen. Er is bijvoorbeeld een keer een raket ontploft die onderweg was naar de ruimte en zij weten de data op de harde schrijf van die raket terug te halen. Of van een vliegtuig dat neerstort of van iets wat op de bodem van de zee heeft gelegen. Daar kun je natuurlijk hele gave video’s van maken. Dat er een verbrande harde schijf ligt en dat zij laten zien hoe ze die uit elkaar halen en met precisie-apparatuur ontleden en die data weer terugkrijgen. Daar bereiken ze dan waarschijnlijk een hele grote massa mee. Alleen zij verdienen vooral hun geld op het gebied van b2b; bedrijven die hele complexe back-up oplossingen hebben en waar data van teruggehaald moet worden. Hoeveel van die hele grote massa, vooral jeugd, is ook actief op dat stukje waar zij vooral hun geld verdienen?

Stan Boeve: Ja, dat is een goede vraag. Als jij echt specifiek wat nodig hebt van de mensen die op TikTok zitten, bijvoorbeeld met werving van nieuwe collega’s of iets dergelijks, wordt het misschien interessant. Daarbuiten is het wellicht minder interessant. Het kost uiteindelijk ook veel tijd als je zo’n video goed in beeld wilt brengen.

Jerrel Arkes: Het ziet eruit alsof het even in vijf minuten gemaakt is, maar kom maar eens tot een goed eindresultaat.

Stan Boeve: Precies, dat onderschat je echt. Zeker dat soort partijen hebben daar misschien ook niet alle kennis van in huis, dus blijven daar een beetje bij weg. Ik denk dat veel b2b-bedrijven ook denken: wat zit erin voor mij en kan ik hier wat uithalen? Anders is het, voor nu, ook niet zo dat ze een hele grote slag missen.

Jerrel Arkes: Dat denk ik ook. Ik heb zelf ook even een steekproef gedaan, omdat jij hier kwam vanmiddag. Ik heb bijvoorbeeld gezocht op SEO, op WordPress plug-ins en op CRM in de TikTok-zoekmachine. Wat je tegenkomt is vaak heel weinig bekeken, dus als je datzelfde berichtje op LinkedIn had gezet, had je net zo’n groot bereik gehad, maar waarschijnlijk wél de juiste mensen.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Heel veel is ook heel slecht – en dan kom ik weer op dat EAT-verhaal wat Google best wel goed onder controle heeft – en er staan heel veel onwaarheden tussen bijvoorbeeld over SEO. Mensen die daar een heel klein beetje kennis van hebben, proberen dan toch iets te vertellen op TikTok, omdat ze denken: hier doet niemand dat nog. Echter, op het moment dat over twee jaar die zoekmachine wel heel veel gebruikt wordt en die Generatie Z is 26 jaar en krijgt langzaamaan ook wat meer invloed door beslissersfuncties binnen bedrijven, dan zou dat natuurlijk wel iets kunnen worden.

Stan Boeve: Ja, zeker. We zullen af moeten wachten of TikTok dat echt bijna over zal nemen van Google en hun algoritmen zo goed voor elkaar kunnen krijgen. Echter, dan kan dat wel nog wat meer gaan worden. Ik denk zelf dat het voor business-to-business nu nog niet zo heel relevant is, maar dat vind ik op Instagram ook met b2b.

Jerrel Arkes: Ja.

Stan Boeve: Het zijn vaak de agencies die het echt groots aanpakken, maar andere b2b-bedrijven vaak een stuk minder.

Jerrel Arkes: Ja, mee eens. Vooral ook weer inderdaad in de hoek van arbeidsmarktcommunicatie om te laten zien dat dit een bedrijf is waar je moet willen werken.

Stan Boeve: Ja, voor werving is het fantastisch, denk ik.

Jerrel Arkes: Ik volg wel een paar bedrijven op Instagram bijvoorbeeld, omdat ik het leuk vind om achter de schermen te zien wat ze doen met hun personeel en hoe het kantoor eruit ziet.

Stan Boeve: Voor CrowdMedia zelf maken we ook TikToks. Dat is ook vooral herkenbare situaties creëren op kantoor om de sfeer te laten voelen en aan de andere kant behind the scenes en dat soort dingen laten zien.

Jerrel Arkes: Geen dansjes?

Stan Boeve: Daar zijn we wel mee begonnen, dus ze staan er zeker nog op. We hebben op een gegeven moment wel gezegd dat we iets meer de shift moeten maken en dat het wel gerelateerd moet zijn aan ons werk.

Jerrel Arkes: Jullie zijn sowieso wel goed met video. Op LinkedIn heb ik ook van alles voorbij zien komen.

Stan Boeve: Ja, we zijn bezig met content, dus het is voor ons heel belangrijk om daarin zoveel mogelijk vooraan te staan. Bedankt voor het compliment trouwens.

Jerrel Arkes: Dan moet je natuurlijk dingen uitproberen en ook dingen die niet werken.

Stan Boeve: Ja, precies. Wij zijn ook begonnen met uitproberen. Het moet niet een te grote grap worden, maar probeer gewoon ook eens. Begin eens, maak eens een video. Die hoef je niet eens gelijk te plaatsen, maar kijk eens hoe het werkt en wat er gebeurt. Kun je dingen delen? Kun je interessant zijn? Zo zijn wij ook begonnen, maar wij hebben het wel allemaal gelijk geplaatst. Ik denk dat bedrijven ook niet te bang moeten zijn om het te proberen.

Jerrel Arkes: We hadden het er aan het begin van de aflevering even over dat je zo makkelijk viral gaat, maar dat was natuurlijk aan het begin op Facebook ook 100 keer makkelijker dan nu.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Gaat dat over één, twee jaar of drie jaar nog steeds zo makkelijk zijn op TikTok? Of gaat dat mee in de ontwikkeling die alle grote platformen hebben doorgemaakt en kom je er straks bijna organisch niet meer tussen?

Stan Boeve: Dat is wat ik al zei, ik zou het jammer vinden als TikTok te commercieel wil gaan worden en kanalen als Facebook en Instagram achterna gaat. Het wordt sowieso steeds moeilijker, omdat er steeds meer mensen op TikTok komen.

Jerrel Arkes: Het is zo laagdrempelig.

Stan Boeve: Ja, precies.

Jerrel Arkes: Iedereen kan het. Als je een telefoon hebt – die heeft iedereen – kun jij thuis een video maken die morgen twee miljoen keer bekeken is, in theorie.

Stan Boeve: Ja, klopt. Ik denk dat het daarin steeds moeilijker wordt. Als TikTok haar format vasthoudt, wat ik heel erg hoop, en blijft bij hoe het de afgelopen twee jaar is ontwikkeld, dan blijft dat aspect groter dan het nu op Facebook en Instagram is. Dat moeten we echter afwachten.

Jerrel Arkes: Die ontwikkeling ben ik ook wel benieuwd naar. Het betreft natuurlijk China, dus wij begrijpen sowieso iets minder goed waar zo’n bedrijf naartoe wil en wat ze met die data gaan doen. Ik las, vijf minuten voordat jij binnenkwam, dat TikTok een ziekenhuis heeft gekocht in China voor één punt vier of één punt vijf miljard. Ik zie nog niet helemaal de connectie met het platform.

Stan Boeve: Nee, ik ook niet.

Jerrel Arkes: Wel leuk om in de gaten te houden.

Stan Boeve: Ja, misschien dat ze daar op bepaalde technologische vlakken wat dingen willen testen, maar ik weet niet of een ziekenhuis daar de perfecte plek voor is.

Jerrel Arkes: Ik weet het ook niet.

Stan Boeve: Nee.

Jerrel Arkes: Voor mensen die dit horen en misschien niet in de b2b werkzaam zijn en dit wel willen gaan testen – ik denk dat het voor fashion, voor make-up en voor voedselgerelateerde onderwerpen – heel interessant kan zijn. Waar begin je? Jij noemde net al advertising. Je hebt natuurlijk het organische stuk, maar je hebt ook nog het gedeelte van de influencers.

Stan Boeve: Waar je begint, is eerst maar eens rondkijken. Wat jij net zegt, af en toe heb je tijd en dan kijk je eens rond. Je zoekt een beetje in jouw branche en je kijkt, wat er gebeurt daar. Misschien zie je ineens een gat in de markt bijvoorbeeld en dan heb je denk ik vrij snel een idee hoe je moet starten.

Jerrel Arkes: Je hebt toch ook wel tools om zoekvolumes, hashtags of zoekopdrachten te checken?

Stan Boeve: Ja, zeker. Je hebt er een paar. In Nederland is nog niet alles helemaal uitgerold, maar met betrekking tot influencers heb je de Creator Marketplace. Daarin kun je specifiek influencers met achtergrond en al inzien. Dat is wel heel fijn. Naarmate je gaat plaatsen, heeft TikTok ook best wel wat insights over waar de doelgroep vandaan komt, hoe lang kijken ze en op welke tijdstippen kijken ze. Daar kun je dus ook goed op inspelen.

Jerrel Arkes: Misschien zelf eerst een persoonlijk profiel maken en daarmee een beetje gaan testen.

Stan Boeve: Ja, dat denk ik ook. Kijken wat er gebeurt en of er een markt voor ons is. Advertising en het samenwerken met influencers komt misschien op een later moment, want dat is ook een financieel plaatje.

Jerrel Arkes: Ja.

Stan Boeve: Ik zou beginnen met kijken en een keer een video plaatsen en vanuit daar kijken wat er gebeurt.

Jerrel Arkes: Precies, ik ga er zelf ook maar eens even over nadenken.

Stan Boeve: Heel goed.

Jerrel Arkes: Niet zakelijk, maar wel om eens te kijken, wat kun je bereiken? Hoeveel mensen kun je bereiken en hoe makkelijk ga je viral, als je gekke video’s maakt.

Stan Boeve: Ja, precies.

Jerrel Arkes: Het voorbeeld wat ik had geplaatst, was natuurlijk een video waar ik zelf niet in zat en dat was geknipt uit een Facebook-video die we al hadden.

Stan Boeve: Ja.

Jerrel Arkes: Leuk om te horen!

Stan Boeve: Ja, zeker.

Jerrel Arkes: Bedankt voor het langskomen.

Stan Boeve: Graag gedaan. Helemaal goed.

Jerrel Arkes: Ik ga in de gaten houden wat jullie gaan doen bij Vonky Agency.

Stan Boeve: Ja, top.

Jerrel Arkes: Bedankt.

Stan Boeve: Bedankt.

Een podcast van Jerrel Arkes over organisch groeien voor B2B bedrijven.

Volg mij