Richard Otto: De voordelen van een branded podcast

Luister deze aflevering

Bekijk deze aflevering

Shownotes

Deze podcast is opgenomen op: 30-03-2022

Richard Otto: Er zijn nog steeds bedrijven die aanstaande maandag tijdens een vergadering zeggen: “Ik heb een goed idee. We moeten iets met podcasting doen, want volgens mij is dat wel aardig populair.”

Voiceover: Dit is de Inbound4Cast met in iedere aflevering één inbound marketing trend.

Jerrel Arkes: Hoi, ik ben Jerrel Arkes en je luistert naar de Inbound4Cast, de podcast waarin we iedere aflevering één inbound marketing trend bespreken. Vandaag doe ik dat met Richard Otto van XS2Content, Tens Media, Spreekbuis.nl, de Online Radio Awards.

Richard Otto: Ik geef advies op gebied van communicatie. NLZIET is ook geen onbekend bedrijf. Best wel breed in de media. De term podcast komt regelmatig voor. Dat komt omdat ik ook uitgever ben van een vakmediaplatform. Dat is heel populair en je het ziet veelvuldig op de site terugkomen, in het nieuws, de interviews, maar ook op gebied van events. Dat doen we onder andere met de Online Radio Awards die op 19 mei weer wordt gehouden.

Jerrel Arkes: Daar kennen we elkaar trouwens van.

Richard Otto: Ja.

Jerrel Arkes: Ik ben drie keer genomineerd geweest en niet gewonnen. Maar het was wel leuk.

Richard Otto: Het kan altijd een keer komen. Het moment dat we dit opnemen, zijn de stembusjes nog niet open.

Jerrel Arkes: Ik doe inmiddels niets meer op online radio gebied. We gaan vandaag praten over podcasting en dat is volgens jou een trend voor het komende jaar.

Richard Otto: Vijf jaar geleden zeiden ze ook al dat een trend was.

Jerrel Arkes: Het blijft groeien.

Richard Otto: Als je nu zegt dat het een trend is, ben je geen trendwatcher.

Jerrel Arkes: Daar heb je een punt.

Richard Otto: Het is best wel een rare gewaarwording geweest de afgelopen tijd. Wij hebben corona gehad en ik heb het er ook wel eens over gehad met mijn kompaan Patrick Kicken, een oud-radiomaker.

Jerrel Arkes: Daar heb je samen een podcast mee.

Richard Otto: En hij schrijft columns voor Spreekbuis. Af en toe gaan we naar een hele traditionele Chinees met die mooie pingeling geluidjes op de achtergrond.

Jerrel Arkes: Dan fluister jij hem alle roddels in die hij op Spreekbuis zet?

Richard Otto: Dat doe ik niet. Hij heeft zelf ook genoeg ‘spionnen’, zoals dat wordt genoemd bij de juicekanalen. Hij heeft zelf een juicekanaal op radiogebied. We hebben het er dan over: hoe zit het met corona? De hele luisterconsumptie is anders geworden. Aan de ene kant zie je dat het geen early adopter verhaal meer is en het grote publiek steeds beter de podcast weet te vinden. Dat is een goed teken! Aan de andere kant werd er gezegd dat de intensiviteit van consumptie onder druk komt te staan. En dat begrijp ik ook wel, want als je thuis zit, niet meer in de file of in de sportscholen omdat die dicht waren toentertijd, mis je een aantal belangrijke momenten voor het luisteren van podcasts.

Jerrel Arkes: Dat geldt voor mij zeker. Ik zat drie uur per dag in de auto. Vanaf corona was dat in één keer nul of hooguit één dag in de week en dan wordt een heel stuk minder en kies je sneller voor Netflix of een andere videodienst.

Richard Otto: Ik loop thuis niet met mijn koptelefoon op als mijn kinderen er zijn. Ik kan me er niet helemaal van onttrekken.

Jerrel Arkes: Soms is dat wel fijn.

Richard Otto: Als je het hebt over trends, denk ik wel dat de podcastwereld verandert. Er is nog steeds een groei in aantal, wat soms ook wel zorgelijk is. Heel veel bedrijven hebben nog niet door hoe ze er geld mee kunnen verdienen. Ik had verwacht dat er een aardige shake-out zou zijn in de coronatijd, en dat is niet gebeurd. De coronatijd was wel heel raar, want in 20 jaar tijd zijn er nog nooit zo weinig bedrijven failliet gegaan. Klaarblijkelijk is er dan ook geld om in podcasts te stoppen, terwijl er niet altijd direct een verdienmodel aan zit. Ik denk dat de vormen ook gaan veranderen.

Richard Otto: Dat is volgens mij het probleem. Als ik het nu moet inschatten, zeg ik dat het aantal podcasts de komende jaren zal verdubbelen, maar ik geloof niet dat het luistergedrag even hard mee groeit.

Jerrel Arkes: Dat denk ik ook niet.

Jerrel Arkes: De concurrentie gaat heel heftig worden.

Richard Otto: Heel veel mensen zijn tussen wal en schip gevallen in de media. Dat gebeurt altijd al, want er zijn heel veel freelancers die opeens podcastcoach worden. Hoeveel bedrijven kunnen daar goed hun boterham mee verdienen? Er zijn meer dan 600 podcastbedrijven ingeschreven bij het KvK, zonder de journalisten die een podcast maken en niet bij het KvK vermeld staan.

Jerrel Arkes: Ik ben daar één van. Twee jaar lang heb ik een stichting gehad en van daaruit hebben we een podcast gemaakt. Daar zat geen verdienmodel achter. De radio was eraan gekoppeld en dat was handiger vanuit een stichting.

Richard Otto: De podcasts waren in mijn optiek heel erg lang. Ik zit in een fitnesklas op maandag, woensdag en vrijdag. Dat zijn hele korte sessies van 35 tot 40 minuten. Ik kom daar aan, doe mijn koptelefoon op en luister naar een podcast. Doorgaans heb ik tweeënhalve sessie nodig om die podcast te luisteren. Als je dan ziet – ik zit er met mijn neus op – hoeveel podcasts eruit komen, denk ik: hoe gaan we die allemaal beluisteren? Welke podcasts gaan een beetje aantallen maken? En het probleem is dat bedrijven vaak dezelfde fouten maken bij apps. Ik heb vroeger veel apps ontwikkeld. Er wordt veel geld vrijgemaakt voor apps – in dit geval podcasts – en als die klaar is, is er geen geld gereserveerd voor marketing.

Richard Otto: Podcastmarketing is best wel moeilijk.

Richard Otto: Het gaat om de content strategie in de breedste zin van het woord. Als voorbeeld, 30 minuten Rauw van Ruud de Wild: een producer maakt daar een heel artikel over, haalt de highlights eruit en stuur het als persbericht uit. Dat kost tijd maar weinig geld, maar is de manier om je podcast onder de aandacht te brengen. Daarnaast kan je best wel wat geld vrijspelen voor marketingdoeleinden om dat te verbeteren.

Jerrel Arkes: Als ik het bereik van de blogartikelen die ik voor mijn vroegere werkgevers heb gemaakt, vergelijk met een zakelijke podcast, kom ik niet in de buurt qua downloads. Dat is best wel moeilijk.

Richard Otto: Je kan je verhaal één keer verkopen aan een bedrijf, en dan zegt het bedrijf: “Het ziet er leuk uit, maar ik heb geen luisteraars.” Bereik vaak nog een dingetje, en dat hoeft het helemaal niet te zijn. Sommige bedrijven zeggen: “In plaats van een dag te karten, maken wij een serie per afdeling waarin mensen met elkaar praten en kijken naar hun bestaan binnen het bedrijf en het werk dat ze doen.” Daaruit kan je heel veel voordelen halen, terwijl dat helemaal niet over bereik gaat.

Jerrel Arkes: Ik heb ook een organisatie geholpen met een podcast en had veel meer aantal downloads verwacht. Net zoals nu, had ik ook mijn camera meegenomen, opgezet en allerlei leuke korte snippits voor LinkedIn uitgeknipt. Mijn eindconclusie was dat de snippits het meest interessante waren. De downloads waren niet wat ik ervan verwacht had, maar de video’s zijn door enorm vele mensen op LinkedIn gezien. Veel engagement en dat had ik niet gehad onder de podcast.

Richard Otto: Dan is de podcast een onderdeel geworden van je hele mediastrategie. Schrijf je ook gedeeltes die je op de website zet? Of zet je een paar filmpjes op YouTube, Instagram of Facebook?

Jerrel Arkes: Met een aantal ervan hebben we geëxperimenteerd door er een whitepaper van te maken en artikelen over te schrijven. Je merkt dat dat best een goedkope manier is: je stuurt het rauwe audiobestand naar een copywriter, en een paar dagen later krijg je een artikel of whitepaper terug.

Richard Otto: Dit gesprek heeft ook wel waarde zonder dat je meteen geld verdient aan deze podcast. Dat zijn ook dingen die van belang zijn. Als podcastmaker is het van belang dat je het je klant duidelijk uitlegt: “Je hebt marketing nodig. Denk aan je verwachtingen.” Er zijn branded podcasts de lucht in geschoten, maar ik denk wel dat je aan managing expectations moet doen, zeker als je kijkt hoe ontiegelijk veel podcasts er zijn. Er zijn nog steeds bedrijven die aanstaande maandag tijdens een vergadering zeggen: “Ik heb een goed idee! We moeten iets met podcasting doen, want dat is populair.” Dat was ook zo met de apps: het wordt een doel in plaats van een middel, en dan gaat het mis.

Jerrel Arkes: Klopt! Je moet het doen omdat je het leuk vindt en er een passie voor hebt. Soms zit de waarde er op een hele andere manier in. In 2015 heb ik drie keer een organisatie – die ik niet kende – geïnterviewd over ‘hoe pakken jullie inbound marketing aan?’ Dat artikel heb ik gepubliceerd op onze blog. Bij twee van die drie bedrijven kwam er een opdracht uit. Je kwam bij een bedrijf aan tafel waar je nooit bij aan tafel was gekomen, als je had gezegd: “Ik heb hier een goed salesvoorstel voor jullie. Ik zie een kans.” Iedereen wil meewerken aan een interview of een podcast.

Richard Otto: Ja, nu nog, maar als er hierna nog vijf Jerrel Arkes’ langskomen–

Jerrel Arkes: Dan zeg jij ‘nee’ waarschijnlijk.

Richard Otto: Het is broadcasting. Het een bepaalde waarde en mensen zijn ijdel. Laten we eerlijk zijn, heel veel mensen willen geïnterviewd worden. Er zijn maar weinig partijen die zeggen het niet te willen. Ik heb in de Metro wekelijks een item, waar iemand uit de media… volgens mij ben jij zelfs een keer geweest.

Jerrel Arkes: Een paar weken geleden.

Richard Otto: Iemand die iets met media doet, vertelt over zijn/haar top vijf meest favoriete podcasts. Ik kom heel veel mensen tegen – ik ga ze niet met namen noemen want er zitten een aantal bekenden tussen – die podcasts maken maar klaarblijkelijk er niet naar luisteren. Ik vind dat een beetje zorgelijk. Je kan ook maar een beperkt aantal podcasts tot je nemen en dat zie ik bij mezelf ook. Ik denk dat er de komende tijd veel meer kortere podcasts gaan komen. Misschien ook wel podcasts die elke dag op hetzelfde moment uitkomen.

Jerrel Arkes: Wat je zegt over kort, vind ik een hele interessante. Je vertelde net over tweeënhalve fitnessles om naar één aflevering te luisteren. Drie maanden geleden heb ik voor het eerst naar een podcast van Joe Rogan geluisterd.

Richard Otto: Aardig populair.

Jerrel Arkes: Het is de grootste podcast wereldwijd en daar moet je dan toch een keer naar luisteren. Ik heb er een week over gedaan en volgens mij publiceert hij dagelijks. Dat vond ik wel bizar: de meest populaire podcast wereldwijd kan het zich veroorloven om een aflevering van drie uur lang te maken.

Richard Otto: Ja, dat kan. Ik denk dat het interessant is om in een soort dagelijks terugkerende consumptie komen, zoals: een krant die door de bus gaat, een radiozender die in je wekker zit en oppopt maar dus ook een podcast die terugkerend is. Dat lijkt mij een hele interessante manier. Ik heb het er weleens met Patrick over gehad: “Laten we eens kijken of we één keer per dag één vraag beantwoord krijgen.” Bijvoorbeeld: hoe denk jij over de overname van Dag en Nacht Media? Antwoord, twee minuten een podcast en de volgende dag een andere vraag over de televisiewereld: wat vond je van het Songfestival?

Jerrel Arkes: Wel leuk!

Richard Otto: Hij had daar geen zin, dat moet ik er meteen bij zeggen als spoiler alert. Maar als je dat elke dag op hetzelfde moment terug laat komen, met hele korte en duidelijke vragen en antwoorden–

Jerrel Arkes: Dan word je een onderdeel van de routine van mensen: als ze ontbijten, op de wc zitten of whatever, afhankelijk van hoe kort ze zijn.

Richard Otto: Als je toch zo getriggerd bent, de hele dag op het strand ligt, niets doet en er meteen 20 30 of 40 kan beluisteren, is dat wel een interessante. Ik heb het onlangs opgezocht en een podcast duurt gemiddeld 25 minuten. Er zitten uitschieters bij zoals die Joe Rogan. Volgens mij kan je dat beter slicen in kleine onderdelen die je pasklaar maakt voor verschillende platforms, in plaats van één grote audio up te loaden.

Jerrel Arkes: Vorige zomer heb ik een leuk experiment gedaan. Ik had toen nog die piratenpodcast die ik twee jaar lang gedaan heb. We hadden een zomerstop, weinig tijd en gingen niet iedere week een aflevering maken. Ik had zeven jongens laten langskomen die vinylplaten verzamelden. Zij hebben altijd wel bijzondere platen met een heel mooi verhaal erbij over hoe ze eraan gekomen zijn of waarom die plaat zo bijzonder is. Ik heb hen gevraagd om 6 à 7 platen mee te brengen. Het waren hele korte gesprekken van 3 à vier minuten over waarom die plaat zo mooi is. Ik had een USB-platenspeler op mijn mengpaneel aangesloten. Je hebt dan eerst een kort gesprek en daarna ga je naar de plaats luisteren. In nog geen dag tijd heb ik voor de hele zomer ik weet niet hoeveel afleveringen kunnen maken.

Richard Otto: Dat is een interessant verhaal. Je kan nog steeds een heel interview opnemen. Het zal iets meer geregisseerd moeten worden, want je kan niet zomaar editen en snijden. Het moeten duidelijke vragen en antwoorden zijn, waarbij je niet vraagt: bedoel je dat, want dan loopt het al niet meer. Als je dit soort items maakt, kan dat in bijna dezelfde tijd als één interview en kan je op verschillende plekken plaatsen. In mijn optiek is dat veel toegankelijker voor consumptie en ik hoop dat ik dat meer ga zien. Het is een trend, denk ik.

Jerrel Arkes: Deze podcast gaat over inbound marketing. In begin zag ik dat voornamelijk mediapersoonlijkheden of bedrijven met allerlei hele leuke podcastseries kwamen. De laatste jaren wordt het aandeel bedrijven – die eigen podcasts lanceren, kennis delen, fort leaderships claimen – veel groter en concurreren ze met de bekende Nederlanders, de Talpa’s en de NPO-podcasts.

Richard Otto: Ik moet denken aan het boek ‘Verdwenen Merken’ dat ik heb uitgebracht. Ik breng media-, marketing-, en merkboeken uit. ‘Verdwenen Merken’ is een aardig bekend boek, maar ik durf het niet onder een marketingboek te scharen. Ik heb ervoor gekozen om van merken hoofdstukjes te maken. Ik heb dit in 2015 samen met iemand anders gedaan en er moet maar weer eens een nieuwe versie uitkomen. Ik heb bekende mediamensen en vak- en reclamemensen gevraagd: wat is jouw favoriete verdwenen merk? Als je er puur sec naar kijkt, is de vakman de reclame goeroe – die niet groot publiek bekend is maar wel bij de vakmedia – de BN’er en het merk een soort ambassadeur in het geheel van het boek. Dat is hier ook vaak het geval. Je had het over bedrijven die podcasts maken. Het merk is de ambassadeur, net als de BN’ers vaak de ambassadeur zijn van de podcast. Daardoor kunnen die goed met elkaar concurreren. Uiteindelijk moeten beide partijen zinnige content brengen. Een BN’er die geen zinnig verhaal kan vertellen, heeft in mijn optiek niet het eeuwige leven. En dat geldt ook voor bedrijven, het hele brand story verhaal is bij iedereen bekend.

Jerrel Arkes: Er schiet me ineens een leuke invalshoek voor een podcast te binnen. Ik ben zelf een beetje een fan van Joe Pulizzi, de oprichter van de Content Marketing Institute. Ik heb een aantal boeken van hem gelezen en op een gegeven moment bracht hij het boek ‘Content Inc’ uit. Dat jaar kwam hij in Amsterdam op een content marketing event spreken. Ik dacht: daar moet ik naartoe! Ik heb een kaartje gekocht en het verhaal aangehoord. In diezelfde periode ging hij heel fanatiek weer bloggen op zijn eigen website. Hij is een podcastserie gestart die Content Inc heette. Hij was te gast in een aantal andere podcasts, maar alles wat hij deed was hetzelfde verhaal. Op het event had hij een bepaald verhaal en in het boek stond de iets uitgebreidere versie daarvan: iedere paragraaf in het boek was een podcastaflevering en een blog op zijn website. Door alle blogs te lezen, had je bijna het hele boek gelezen, maar toch wil je blijkbaar nog steeds dat boek hebben. Tenminste, ik heb hem gekocht.

Richard Otto: Was je daar blij mee?

Jerrel Arkes: Ik vond dat niet erg.

Richard Otto: Het ligt er ook aan hoe je het brengt. Als je denkt: daar krijg je weer dat verhaal! Aan de ene kant heb je de kracht van de herhaling, maar aan de andere kant bereikt hij ook specifieke doelgroepen die nooit het boek kopen of naar een podcast luisteren.

Jerrel Arkes: De blogs en de podcasts waren misschien allemaal marketing voor zijn Content Marketing World event en zijn boek. Het versterkt elkaar. Je gaat zo’n persoon op steeds meer kanalen volgen. Op die manier vind ik een podcast best wel interessant voor heel veel organisaties.

Richard Otto: Dat blijft ook, maar dat geldt net zo goed voor video of een blog.

Jerrel Arkes: Eens!

Richard Otto: Er is nu een soort ophemeling van podcasts, en die gaat best wel ver. Je moet reëel naar de mogelijkheden kijken en hoe je het gaat inzetten.

Jerrel Arkes: Is het voor iedere organisatie iets om te overwegen? Of zeg je: “Nee, je kan niet alles goed doen”?

Richard Otto: Je hoeft niet alles te doen.

Jerrel Arkes: Dat klopt, maar is er voor iedereen een interessante invalshoek te vinden om te podcasten?

Richard Otto: Bijna wel! Je kan je wel afvragen: wat is de doelstelling? Ik bedoel, over vuilnisophaal kan je ook–

Jerrel Arkes: Over recycling.

Richard Otto: — vragen: hoe doen ze het thuis en hoe op het werk? Dat zou je kunnen doen. Maar dat heeft niets met de doelstelling van het bedrijf te maken die de podcast inzet. Je kan daar trouwens mooie podcasts over maken: wat gebeurt er met je vuil?

Jerrel Arkes: Een andere leuke trend die al heel lang gaande is, is dat bedrijven een beetje het tegenovergestelde doen van wat ze verkopen. McDonalds verkoopt heel ongezond eten, maar promoot allerlei initiatieven rond sport en gezondheid.

Richard Otto: Greenwashing, pinkwashing.

Jerrel Arkes: Ja, energiebedrijven doen het.

Richard Otto: Whitewashing, noem maar op.

Jerrel Arkes: De Shells en noem het allemaal maar op.

Richard Otto: Daar wordt verschillend in de marketing naar gekeken.

Jerrel Arkes: Ik heb stiekem een klein beetje respect voor bedrijven die op zo’n manier aan hun imago werken en een heel saai onderwerp soms heel leuk maken.

Richard Otto: Ik zou het ook wel cool vinden als er een soortgelijke McDonald’s keten is die zegt: “Onze hamburgers zijn heel erg vet en niet gezond voor je, maar ze zijn wel het lekkerst”. Dat zou mooi zijn, toch? In plaats van het hele verhaal eromheen hoe goed ze voor de natuur zijn et cetera.

Jerrel Arkes: Die grote ketens zullen dat niet durven, maar er is zeker wel een markt voor.

Richard Otto: Dat denk ik ook wel.

Jerrel Arkes: Er zijn altijd wel aanknopingspunten te vinden. De ‘why’ van Simon Sinek was acht jaar geleden een hele hype.

Richard Otto: Exact!

Jerrel Arkes: Waar staan wij voor als bedrijf? Kunnen we die boodschap in een podcast verkondigen zonder dat we aan het verkopen zijn? Niemand zit te wachten op een commerciële podcast.

Richard Otto: Ja, en dan komt er weer iemand van de afdeling die over brand safety gaat en dan krijg je een hele wake verhaal. Dat is het gevaar wat erachter zit.

Jerrel Arkes: Je moet dat als bedrijf wel durven. Je had het net over Patrick Kicken en ik ga een aflevering met hem maken. We gaan het hebben over dat bedrijven veel vaker en meer een standpunt zouden moeten durven innemen, omdat dat heel krachtig is. En hij heeft over iedereen een mening.

Richard Otto: Het is een man met verschillende gedaantes en dat kan je positief of negatief zien. Hij heeft een hele populaire podcast, vooral over coaches.

Jerrel Arkes: Leven zonder stress.

Richard Otto: Hij is daar heel goed in. En die zijn totaal anders dan zijn blogs. De blogs zijn scherp en worden veelvuldig gelezen. Onlangs had hij Shownieuws op RTL Boulevard een akkefietje. Hij geeft ook regelmatig interviews met radio-dj’s in de Spreekbuis podcast en daar hoeven mensen niet met een zwetende rug te zitten. Hij gaat daar diep in op hun carrière en et cetera. Iedereen gaat daar altijd tevreden weer weg en hij hoort niet: “Hij heeft een aantal antwoorden ontfutseld waar ik niet zo blij mee ben.”

Jerrel Arkes: Ik heb hem zelf voor mijn piratenpodcast geïnterviewd en dacht ik: waar ga ik terechtkomen? Gaat hij hele kritische vragen stellen aan mij? Maar het was totaal niet aan de orde. Het is een super aardige vent.

Richard Otto: Hij kan meerdere petten op doen en dat is op zich wonderlijk. Je moet er doorheen kijken. Ik heb ook wel eens mensen aan de telefoon gehad die zeiden: “Ik ben er niet blij mee.” Het is een hele kleine wereld. In de media is het bekend dat je snel op iemand zijn stenen staat. Dat heb ik zelf ook al eens ondervonden. Het zij zo! Hij valt op omdat niemand anders het op deze manier doet. Zijn blogs zijn aardig scherp.

Jerrel Arkes: In de radiowereld sowieso niet.

Richard Otto: Niemand durft dat.

Jerrel Arkes: Hij komt niet meer bij Talpa aan de bak.

Richard Otto: Hij komt nergens meer aan de bak, denk ik. Ik zie het ook niet bij NPO, Talpa en Q gebeuren. Dat is niet erg, hij heeft heel veel andere mogelijkheden. Hij maakt ook wel eigen keuzes. Hij wil het ook niet, en dat scheelt ook weer. Andere mensen durven het niet, omdat ze weten dat als ze hier uitvliegen er maar een x-aantal omroepen of zendergroepen zijn waar ze nog terecht kunnen. En dan moet het ook nog bij je passen. Als je 55 bent, kan je Q wegzetten. Ben je een echte pop-dj, kan je BNR wegschrijven. Dan houd je Radio 2, Radio 10 en Radio Veronica over en daar zitten aardig wat verschillen tussen. Radio 5 heb je ook nog.

Jerrel Arkes: Het is RTL of Talpa.

Richard Otto: Dat zijn twee bedrijven.

Jerrel Arkes: RadioCorp misschien ook nog, maar die wat kleiner.

Richard Otto: Maar dat is SLAM.

Jerrel Arkes: Honderd procent NL.

Richard Otto: Dus dat past ook niet bij iedereen. Als jij een bepaalde dj bent, moet je geen ruzie krijgen met een aantal mensen binnen de radiowereld want dan ben je heel snel klaar en kan je je vak niet meer doen zoals je dat wil. Patrick heeft ook een keuze gemaakt en is daarin succesvol. De columns op Spreekbuis, zijn de meest gelezen items van de site. Als je kijkt naar de podcast ‘Leven Zonder Stress’, zie je dat hij al jaren in die top 50 staat. Er zijn nog een aantal anderen die ook hoog staan, maar dat zijn vaak de podcasts van mensen die bij een uitgeverij werken of bij de NPO zitten. Independent podcasts zie je niet zo lang en zo hoog erin zitten.

Jerrel Arkes: Ik heb één dag in de top 200 gestaan. Ik heb er gelijk een screenshot van gemaakt. Ik was er heel blij mee. Patrick neemt zijn podcast – net als wij nu – op video op. Hoe kijk jij naar de toekomst van de podcast? Is het over twee drie jaar alleen nog maar met video? Spotify is ook al aan het experimenteren.

Richard Otto: Die hebben daar geld voor, maar ze gaan ook nog normale podcasts brengen zonder beeld, zoals dit.

Jerrel Arkes: Ik kan mijn video alleen maar naar Spotify sturen als mijn podcast hoog staat. Of misschien dat niet eens? Als ik bij een onafhankelijk hosting platform voor podcasting zit, kan ik mijn video niet op Spotify krijgen.

Richard Otto: Sorry, je hebt het over Spotify, ik dacht YouTube. Al die partijen zijn ermee bezig. Je kan hier ook het platform overnemen – wat niet heel bijzonder is – en dan de audio erover dubben. Of een foto en daarover audio doen. Ik luister heel vaak naar interviews op YouTube als een podcast. Het filmpje draait dan, maar dat maakt mij niet uit. Het zit toevallig op dat platform en daardoor gebruik ik dat. Iedereen heeft zijn eigen platforms en meestal loopt dat door elkaar.

Jerrel Arkes: De eerste 30 afleveringen van mijn podcast heb ik ook op YouTube gezet, met een foto. Ik behaalde een derde van de download op YouTube. Spotify en de andere podcastkanalen deden het een heel stuk beter. Het was wel zonder bewegend beeld.

Richard Otto: Veel mensen wil je gezicht zien als je aan het praten bent. Dat weet ik niet.

Jerrel Arkes: Hier staan twee camera’s.

Richard Otto: Netflix experimenteert ook met een audioknop.

Jerrel Arkes: Ik las laatst dat LinkedIn ook op podcasten gaat inzetten.

Richard Otto: Ze gaan een clubhouse gebeuren doen, want dat is in de coronatijd een grote hype geweest. Het waren wel veel dezelfde mensen.

Jerrel Arkes: Het was alleen IOS. Ik heb Android en tegen de tijd dat ik erop kon, was het al bijna dood.

Richard Otto: Het is een paar maanden een hype geweest. Ik denk dat de oprichters nog steeds in hun bedje huilen omdat ze het niet tijdig hebben verkocht. Ze hadden een aanbieding van 4,5 miljard dollar. Twitter, LinkedIn en al die andere partijen hebben nu zelf dingen opgezet.

Jerrel Arkes: Ik kan me niet voorstellen dat alle kopieën van Spotify heel erg van de grond is gekomen de afgelopen maanden.

Richard Otto: LinkedIn is nog steeds een verborgen parel. Ik heb zelf een LinkedIn groep gehad met een kwart miljoen mensen, the Mobile Marketing LinkedIn Advertising Group. Ik heb die verkocht aan een Engelse uitgever. Ik verdiende er veel geld mee want heel veel partijen wilde whitepapers en events onder de aandacht brengen. Ik was de beheerder en zag dat LinkedIn daar steeds meer aan ging morrelen over wat er mocht en wat niet. In het begin kon ik de hele Excel binnenhalen. Het is een verborgen parel. Wat de filmvakmedia pretenderen, zou LinkedIn helemaal goed kunnen door de juiste mensen aan elkaar te koppelen. Als je kijkt naar de markt van events en —

Jerrel Arkes: LinkedIn is heel duur qua advertising.

Richard Otto: Ik heb één keer geadverteerd vanwege een gratis budget. Ik moest mijn creditcard invoeren en was vergeten het tijdig stop te zetten. Als ik keek naar het bereik, had ik de mensen net zo goed een baksteen per post kunnen opsturen. Ik betaalde 12,50 euro per klik. LinkedIn heeft heel wat leuke componenten die je ook bij zakelijke podcasts tegenkomt. Het is helemaal niet zo gek dat ze dit oppakken. Ze zijn ook wel met e-learnings bezig. Die zaken worden al jaren bij podcasts gebruikt, maar komen nu wat meer tot wasdom.

Jerrel Arkes: Hoe kijk het komende jaar naar podcasts? Zijn er nog bepaalde ontwikkelingen die je denkt dat er gaan gebeuren?

Richard Otto: De shake out van de coronatijd is niet doorgegaan. Ik mag niet zeggen dat ik hoop op een recessie, maar ik denk dat het goed is dat er op sommige gebieden wat gebeurt. Sommige mensen staan heel positief in het leven, zoals de millenniums. Die beginnen over work life balance en willen op vrijdag niet werken. Ik ben dat niet gewend, ik ben 46 jaar. Een shake out zal niet verkeerd zijn, ook niet met de podcasts, zodat we weer even met de beentjes op de grond komen. Ik denk ook dat er kortere podcasts komen.

Jerrel Arkes: Jij stuurde mij een interessant artikel door over Dag en Nacht Media. Ik weet nog niet wanneer deze podcast gepubliceerd wordt, en voor de luisteraar is dit misschien nu een aantal weken of een maand geleden. Maar de overname is door een Deens bedrijf dacht ik?

Richard Otto: Podimo heeft al een samenwerking met TonyMedia en nu hebben ze Dag en Nacht Media overgenomen.

Jerrel Arkes: Ik lees in het bericht dat je voor een deel van de podcast vijf euro per maand gaat betalen.

Richard Otto: Ik denk dat het een langzame transitie is. Eerst kan je gratis luisteren, want je moet eerst een bepaalde body creëren. Ze kunnen het niet zo doen als Netflix waar je één maand gratis kan kijken en daarna vijf euro. Dat lijkt mij lastig.

Jerrel Arkes: Ik zie het persoonlijk ook niet gebeuren. Petje af maakt heel veel podcasts en krijgen van hun volgers en fans geld. Dat begrijp ik, en dan komt het in de zakken van de persoon die het doet.

Richard Otto: Er is een band. Je gunt het iemand.

Jerrel Arkes: Niemand gunt dat een bedrijf uit Denemarken daar rijk van wordt. Het aanbod is zo groot. Dan ga je toch naar andere podcastseries luisteren.

Richard Otto: Met Dag en Nacht hebben ze wel een mooie overname gedaan. Als je dat bereik optelt, heb je een groot deel van de podcast top 40. De vraag is: voelen mensen voldoende de urgentie om vijf euro te betalen? Vijf euro is een laag bedrag, dus het zou kunnen. Ik weet het niet.

Jerrel Arkes: Je ziet die versnippering ook bij de videodiensten en alles bij elkaar gaat het om grote bedragen. Ik heb thuis vijf abonnementen, zoals Sbo Max, en ik denk: ik moet er drie wegdoen want ik heb niet eens tijd om te kijken.

Richard Otto: Bij video is het nog altijd een premium content verhaal, net zoals je niet zomaar naar tv kan kijken als je een televisie hebt. Het kan nu wel met YouTube en dergelijke. Voor Nederland 1, 2, 3 moet je ook een kaart of abonnement bij een tv-dienst hebben. Bij films is dat ook zo het geval. Bij audio is het anders, want radio is gratis. Bij podcasts is dat nu ook gebeurd. Je ziet nu steeds de muur voorbijkomen bij podcasting, net zoals bij de nieuwssites. Ik denk dat het goed is om een advertise model in te zetten.

Jerrel Arkes: Het verschilt misschien ook per type organisatie. Voor de Dag en Nacht Media podcast is dat interessant. De organisaties die wat meer hun producten, diensten of hun visie onder de aandacht willen brengen, zullen minder snel adverteren want die willen zelf op één of andere manier daaraan verdienen. Ik denk dat daar nog wel een uitdaging ligt. Heel veel bedrijven die met inbound marketing bezig zijn, hebben lead generatie als belangrijk doel. Kan je een podcast daarvoor gebruiken?

Richard Otto: Je hoeft geen 200.000 consumenten te bereiken. Als de 20 belangrijkste marketeers van Nederland naar deze podcast luisteren, kan dat interessant zijn voor een bepaalde doelgroep.

Jerrel Arkes: Dat klopt!

Richard Otto: En dan hoeven ze er maar één klant uit te halen. De hele vakmedia werkt ook zo.

Jerrel Arkes: Als jij software verkoopt waarbij een oplossing minimaal drie ton kost, je hebt 40 downloads en één persoon zegt: “Wat jij daar zegt, hebben wij nodig. Ik ga eens bellen.” Dan kan die hele podcastserie die je de komende drie jaar gaat maken er al uit. Dat is wel interessant voor het leadership, jezelf als autoriteit neerzetten op een bepaald gebied.

Richard Otto: Zeker! Dat blijft ook nog wel eventjes het geval, zeker als je kwaliteit levert.

Jerrel Arkes: Richard, wij gaan de podcast afsluiten. Over lead generatie gesproken… het gesprek dat we net gehad hebben is voor iedereen te beluisteren op de gekende podcastkanalen. We gaan nog even napraten over de resultaten van de podcast die jij hebt en de podcastserie die ik heb gemaakt. Wil je dat stuk horen? Laat dan je e-mailadres achter op inbound4cast.com en dan krijg je de volledige aflevering te horen. Dit gesprek sluiten we voor nu af. Iedereen bedankt voor het luisteren. Jij bedankt voor de gastvrijheid en dat ik hier in Hilversum langs mocht komen. Tot zo aan de persoon die zijn e-mailadres achterlaat.

Een podcast van Jerrel Arkes over organisch groeien voor B2B bedrijven.

Volg mij