Video marketing voor B2B ontrafeld: strategie, storytelling en de laatste trends

Video marketing is niet meer weg te denken voor B2B bedrijven. Maar hoe zorg je ervoor dat je video’s ook daadwerkelijk impact maken? In dit artikel delen we de belangrijkste inzichten van video marketing expert Koen van Playforward over trends, do’s & don’ts en succesfactoren. Playforward is een bureau voor het maken van videoproducties.

De opkomst van online video

De afgelopen jaren is video marketing voor B2B bedrijven enorm veranderd. In 2010 was YouTube eigenlijk nog de enige plek waar je als bedrijf videocontent kon plaatsen. Andere social media platforms zoals Facebook, LinkedIn en Twitter ondersteunden toen nog geen native video uploads. Je kon alleen een YouTube link posten.

Tegenwoordig kan vrijwel elk platform native video’s hosten. Daardoor is video marketing voor het B2B domein pas echt tot bloei gekomen. Steeds meer B2B bedrijven maken tegenwoordig gebruik van video als onderdeel van hun marketingstrategie.

In 2010 waren het vooral de grote corporate bedrijven en bekende merken die video inzetten. Het midden- en kleinbedrijf maakte er toen nog relatief weinig gebruik van. Dat is de afgelopen jaren echter sterk veranderd. Nu zie je dat vrijwel alle B2B bedrijven video omarmen als krachtig marketingmiddel.

De technologie om video te maken, bewerken en te streamen is ook enorm verbeterd. Daardoor is het tegenwoordig voor vrijwel elk bedrijf mogelijk om professionele videocontent te creëren en in te zetten. Kortom, de afgelopen 10 jaar is video uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van de marketingmix voor B2B bedrijven.

Drie categorieën voor B2B video’s

Volgens Koen van Playforward zijn er grofweg 3 categorieën videocontent die B2B bedrijven kunnen inzetten:

1. Branding video’s

Dit zijn video’s gericht op het bouwen van je merk en bedrijf. Voorbeelden zijn merkfilms, bedrijfsvideo’s, verhalen over de visie en missie van je organisatie. Deze video’s vertellen wat je als bedrijf doet en waar je voor staat. Ze hebben een lange houdbaarheid en kunnen jarenlang ingezet worden.

2. Productmarketing video’s

Dit type video richt zich op het promoten en uitleggen van je producten, diensten en oplossingen. Bijvoorbeeld een video voor een nieuwe productintroductie, uitlegvideo’s, klantcases, etc. Deze video’s zijn gerichter en hebben een kortere houdbaarheid. Ze moeten regelmatig ververst worden.

3. Employer branding video’s

Video’s gericht op werving van nieuw personeel vallen ook in een aparte categorie. Ook al hebben ze raakvlakken met branding video’s, de doelgroep en focus is net even anders. Het gaat hier puur om het aantrekken van de juiste mensen voor je organisatie.

Door bewuste keuzes te maken voor de juiste categorieën video, kan een B2B bedrijf de content het beste inzetten voor de gewenste marketingdoelen.

Succesfactoren voor effectieve B2B video’s

Volgens Koen zijn er 3 belangrijke succesfactoren om effectieve B2B videocontent te maken:

1. Werk vanuit een strategie

Het is cruciaal om vooraf goed na te denken over je doelgroep, doel, kernboodschap en de inzet van de video. Als je geen strategie hebt, wordt de video inhoudsloos en zal hij weinig effect hebben. Bedenk dus goed wat je ermee wil bereiken en hoe de video ingezet gaat worden.

2. Focus op storytelling

Maak de video niet een simpele opsomming van features en voordelen. Gebruik de kracht van video om een verhaal te vertellen dat inspeelt op de behoeften van de kijker. Creëer emotie en focus op de klantbeleving in plaats van alleen op je product.

3. Zorg voor slimme publicatie

Publiceer de video niet als losse eenheid. Knip een langere video bijvoorbeeld op in kortere delen (shorts) voor platforms als Instagram of LinkedIn. Of gebruik delen ervan in je blog of presentaties. Combineer video met andere contentkanalen voor maximale impact.

Door deze 3 succesfactoren consequent toe te passen, kan een B2B bedrijf effectieve en onderscheidende videocontent maken die echt bijdraagt aan de marketingdoelstellingen.

Do’s en don’ts

Koen deelt een aantal praktische tips over wat je wel en niet moet doen bij B2B video marketing:

Do’s

  • Werk altijd vanuit een strategie en plan. Bepaal vooraf je doelgroep, doel, boodschap en kanalen. Improviseren levert vaak een inhoudsloze video op.
  • Focus op storytelling en de beleving van de kijker. Maak de video persoonlijk en speel in op emoties.
  • Publiceer de video slim met shorts voor social media en hergebruik delen in andere content.

Don’ts

  • Begin niet zonder duidelijke strategie aan een video. Dan wordt het hooguit een dure bewegende PowerPoint.
  • Verwacht geen direct resultaat van één losse video. Video marketing vergt consistentie en lange adem om effectief te zijn.
  • Maak een video niet te lang. De aandacht van kijkers is kort. Focus liever op meerdere korte video’s dan één lange.

Door deze do’s en don’ts in het achterhoofd te houden, kan elk B2B bedrijf effectievere en beter renderende videocontent maken.

Trends

Koen bespreekt een aantal belangrijke trends op het gebied van B2B video marketing:

  • Korte video’s worden steeds populairder. De zogenaamde shorts van 10 tot 30 seconden sluiten goed aan bij de korte aandachtspanne van kijkers.
  • AI gaat de creatie van video’s veel toegankelijker maken. Software kan binnenkort taken automatiseren zoals editing en het knippen van lange video’s in shorts.
  • Silent video’s zonder of met minimale audio worden belangrijker. Veel mensen bekijken video’s tegenwoordig zonder geluid. Video’s moeten dus ook zonder audio werken.
  • Video prospecting: steeds meer bedrijven sturen korte video’s voor sales doeleinden zoals lead generatie in plaats van e-mails.

De trends laten zien dat video marketing voor B2B in de toekomst alleen nog maar belangrijker wordt. Video biedt fantastische mogelijkheden om jouw B2B bedrijf te laten zien wie je bent en wat je doet. Wil je hier meer over horen? Luister of kijk dan ook de aflevering met Koen.

Picture of Jerrel Arkes

Jerrel Arkes

Ik ben een B2B marketeer en mede-eigenaar van het bureau B2Brands. Ik heb 16 jaar ervaring als marketeer. Ik help sinds 2008 B2B bedrijven om organisch te groeien. Hiervoor zet ik onder andere content marketing, demand generation, inbound marketing, lead generatie en SEO in.

Een podcast van Jerrel Arkes over organisch groeien voor B2B bedrijven.

Volg mij