Roy Huiskes: Hoe ziet SEO eruit in 2025?

Luister deze aflevering

Bekijk deze aflevering

Shownotes

Deze podcast is opgenomen op: 18-08-2022

Roy Huiskes: Ik bedoel: ik heb het resultaat ontwikkeld, zodat ik op de tweede plek sta. Eerste sta je meestal niet na drie advertenties, dan heb je nog een beetje mazzel. Dan komt er zo’n local box, als je een beetje pech hebt. Dan ben je al gewoon vier keer aan het scrollen op je telefoon, ja, leuk, je staat op de tweede plek, met 2%, dan mag je je handjes dichtknijpen.

Omroeper: Dit is de Inbound4cast. Met in iedere aflevering één inbound-marketing-trend.

Jerrel Arkes: Hoi, welkom in de Podcast.

Roy Huiskes: Dank je voor de uitnodiging. In Slagharen deze keer.

Jerrel Arkes: Ja, dezelfde provincie en nog een uur rijden.

Roy Huiskes: Een prachtige provincie toch? Dit is toch Overijssel?

Jerrel Arkes: Dit is Overijssel. Hollandscheveld, waar we het net over hadden.

Roy Huiskes: Dat is Drenthe.

Jerrel Arkes: We zitten we bijna op de grens en jij zit bijna in Gelderland.

Roy Huiskes: Ja, in Duitsland. Ook nog. Allebei.

Jerrel Arkes: Kun je even een korte introductie doen?

Roy Huiskes: Een korte introductie van mezelf? Het aller snelste is: ik doe sinds 2003 iets bij de SEO. Dat heb ik eerst gedaan bij een web developmentbureau. Vanaf 2005 bij One2Market, dat is heel lang terug. Toen ben ik in 2009 een jaartje voor een spelletjespartij wat gaan doen. Daarna ben ik voor mezelf begonnen. Dat zijn een aantal van die klanten die ik toen heb binnengehaald, waar ik nog steeds werk voor doe. Denk bijvoorbeeld aan een Albert Heijn, of een FBTO.

Jerrel Arkes: Mooie namen! Je gaat dus al een hele tijd mee?

Roy Huiskes: Ja.

Jerrel Arkes: Jij was één van de mensen, toen ik een beetje met SEO begon, jij al een autoriteit was.

Roy Huiskes: Jee!

Jerrel Arkes: Je had zo’n groepje mensen die iedereen kenden en volgden.

Roy Huiskes: Ja, daar waren nog heel veel van mijn collega’s van, dat scheelt dan weer. [onhoorbaar] Joost, Ramon, Sander, gok ik zo. Arjan. Rik Bulthuis. Die doet nu niks meer met SEO, volgens mij.

Jerrel Arkes: Had jij toen ook niet aan het boek gewerkt, of was jij daar niet bij? Dat boek was er ook al.

Roy Huiskes: Ja, maar grappig genoeg, ik heb daar geen hoofdstuk in geschreven. Ik heb het wel helemaal nagelezen en moeten checken of het allemaal oké was, want dat was mijn taak. Ik heb wel een bedankwoordje gehad in de eerste druk. In de tweede druk was ik al bij het bedrijf weg, en toen was het bedankwoordje er ook af.

Jerrel Arkes: Dat was voor mij een beetje de Bijbel. Ik heb eerst Kees Jan Deelstra gelezen en toen die –

Roy Huiskes: Ja, dat was ook van dezelfde uitgever: Van Duuren.

Jerrel Arkes: Ja, de ene had een paarse kaft, de ander geel.

Roy Huiskes: Klopt. Die van ons was wat meer technisch en ‘how to’, en die van Keesjan–

Jerrel Arkes: Keesjan was ook de advertiser. [crosstalk]

Roy Huiskes: Search-breed.

Jerrel Arkes: Zoekmachine-marketing was dat geloof ik?

Roy Huiskes: Ja, een prima setje boeken was dat toentertijd. Later hebben ze bij de jongens van One2Market die toen nog schreven– Het is net allemaal reclame voor One2Market, sorry.

Jerrel Arkes: Ze bestaan nog steeds.

Roy Huiskes: Schijnbaar wel.

Jerrel Arkes: Vul je het linkje in als [onhoorbaar] zetten. Nee, geintje.

Roy Huiskes: Nee, dat knippen we er gewoon uit. Die hebben later nog eens een boek over conversie-optimalisatie geschreven. Dat weet ik.

Jerrel Arkes: Die heb ik nooit gelezen.

Roy Huiskes: Nee, ik heb hem in de kast gehad. Ik heb hem aan een klant gegeven.

Jerrel Arkes: We hebben best een leuk thema vandaag, voor deze aflevering: SEO in 2025, hoe ziet dat er dan uit? Daar gaan we een beetje over filosoferen.

Roy Huiskes: Heel goed, heel mooi. Ik heb ooit al eens gezegd: ik denk dat het 2007 of 2008 was: “Ik wacht op de dag dat de Search-result-page van Coca Cola. gewoon Coca Cola rood kan zijn.” Ik denk dat we daar onderhand best dichtbij zitten.

Jerrel Arkes: Ja, wie weet. Gaat er denk je veel veranderen in 2025? Dat is ook wel weer heel dichtbij.

Roy Huiskes: Er verandert vast heel veel, maar ik denk dat vooral heel veel hetzelfde blijft. Ik doe het al best lang. Als je focust op wat niet verandert– Er is ook het boek: “Be like Amazon”. Één van de customer-centricity-dingen die ze aangeven is: focus je op wat niet verandert. Dat is ook wat Jeff Bezos gedaan heeft. Mensen willen kopen, punt. Als je dat doet en dat regel je, je maakt dat makkelijker, simpeler en beter, dan zit je goed. Dat zal met SEO niet veranderen.

Jerrel Arkes: Nou ja, ik had hier als tweede op mijn spiekbriefje staan, de stelling: de basis blijft bijna ongewijzigd en zorgt – net als nu – voor het grootste deel van je resultaten. Dat is een beetje wat je zegt.

Roy Huiskes: Ja. Mijn tagline, die ik ooit een keer bedacht had toen ik voor mezelf begon: ik optimaliseer websites voor gebruikers en Google. Dat is het eerste wat ik doe. Ik kijk eerst naar de gebruiker en ik zorg ervoor dat Google snapt wat ik aan het doen ben.

Jerrel Arkes: Van wanneer is die techline?

Roy Huiskes: 2010, toen ik voor mezelf begonnen ben.

Jerrel Arkes: Dat is wel netjes. Toen hadden heel veel mensen nog een andere mening.

Roy Huiskes: Ja, zeker.

Jerrel Arkes: Sommigen nog steeds wel.

Roy Huiskes: Nou ja, het werkt ook allebei, dat is het leuke. Ook oldskool SEO werkt gewoon nog, tot op zekere hoogte. Het werkt bijna altijd wel. Alleen: hoelang werkt het, hoeveel haal je eruit en hoe duurzaam is zo’n project waar je mee bezig bent?

Jerrel Arkes: Ook wat je zegt: “Focus je op wat niet wijzigt.” Ik kan me daar ook weleens aan ergeren: mensen die iets minder SEO-kennis hebben, doen altijd net alsof wat vandaag belangrijk is, morgen weer compleet anders is en dat je continu naar een soort van geheim algoritme zit te kijken van: nu is dit belangrijk en dan rennen we allemaal die kant op.”

Roy Huiskes: Dan gaan we nu allemaal de Core Web Vitals doen. Niet dat de Core Web Vitals niet belangrijk zijn, maar als dat is hoe je denkt dat je op nummer één komt, dan heb ik een hele vervelende boodschap voor je: It’s not gonna happen. Het is heel fijn als je het wel goed voor elkaar hebt, want dat is een vinkje dat je kunt zetten, dat je zeker weet dat dat niet je probleem is.

Jerrel Arkes: Ik vind zelf het aantal vinkjes wat er dan bij is gekomen in de afgelopen vijf jaar, eigenlijk niet superveel.

Roy Huiskes: Het waren er natuurlijk ook heel veel.

Jerrel Arkes: Maar ook weer vijf jaar dáárvoor, valt het ook wel weer mee. Toen ik SEO leerde, een beetje de periode 2008 tot 2010, zoveel wat toen belangrijk was, is nog steeds belangrijk. Natuurlijk zijn er wat dingetjes: dan komt er EAT bij en dan verandert er wat qua paginatie, en Core Web Vitals komt erbij. Later wordt het een rankingsfactor. Maar het zijn niet allemaal hele grote dingen, die heel zwaar wegen, wat je net zelf ook al zegt. Sommige misschien wel.

Roy Huiskes: Nee, er is een verschil in de zwaarte, maar er is er niet één die doorslaggevend is, ja, content, in de hele brede zin van het woord. Maar voor de rest is er niet één doorslaggevende factor. Het zijn allemaal puntjes die je bij mekaar sprokkelt om zo hoog mogelijk te eindigen. Zo zie ik het meer en dat is ook een beetje het verschil. Google praatte vroeger over ranking, factors en penalty’s. Google hoor je bijna nooit meer over penalty’s, want je hebt gewoon signals en signals zijn gewoon puntjes die je verzamelt, waarin iets wel of niet oké is. Dat zijn hypotheses die ofwel bevestigd worden of ontkracht worden.

Jerrel Arkes: Een penalty, dat was volgens mij ook altijd handmatig en dat dat is natuurlijk ook wel een beetje gek dat een mens dat allemaal nog moet gaan beoordelen voor dat hele grote internet.

Roy Huiskes: Ze zullen er vast nog zijn, maar handmatige penalty’s ben ik echt al heel lang niet mee tegengekomen, terwijl ik samen met Sander al best lang penalty dokters heb en daar al aardig wat penalty mee heb opgelost. Ik kom ze gewoon echt niet meer tegen. Ze zijn er wel eens, wat ik nog van bij zie komen is : ze doen alsof ze handmatig zijn, penalty’s op search data dat er iets in search data discutabel was. Dan word er iets omgegooid, maar voor de rest zie ik het nooit meer.

Jerrel Arkes: Ik moet eerlijk zeggen dat ik het sowieso nog nooit bij een klant heb gezien. Maar als je jezelf als penalty dokters positioneert, dan krijg je natuurlijk ook bedrijven die –

Roy Huiskes: [crosstalk].

Jerrel Arkes: Wordt SEO moeilijker of makkelijker in 2025?

Roy Huiskes: Ik denk niet dat het heel veel makkelijker wordt, voor niemand.

Jerrel Arkes: Ik zal even m’n vraag toelichten: het zijn twee ontwikkelingen die ik zie. Aan de ene kant heb je bijvoorbeeld het Javascript stukje, wat best wel complex kan zijn. Ja, ik ben zelf geen developer dus ik vind dat soms best wel moeilijk.

Roy Huiskes: Snap ik.

Jerrel Arkes: Steeds meer website’s is die leunen op zo’n framework, dan zou je kunnen zeggen: het wordt steeds moeilijker.

Roy Huiskes: Dat vindt Googel ook trouwens!

Jerrel Arkes: Google wordt al steeds beter in het renderen, dus in die zin wordt het ook weer makkelijker. Dan heb je aan de andere kant dat algoritme waar we het net over hadden, wat aan de ene kant zo complex is, dat ook al werk je bij Google, dan snap je waarschijnlijk nog niet hoe dat algoritme werkt en dan kun je zeggen van: ja, dat is heel moeilijk geworden, maar je kan ook zeggen van: ja, het is eigenlijk heel makkelijk geworden, gewoon doen wat een echt mens, die jij probeert te bereiken, wat die wil zien en waar je die persoon mee helpt, meer is daar niet nodig.

Roy Huiskes: Ik denk dat het werk steeds makkelijker wordt en de goede positie behalen steeds moeilijker.

Jerrel Arkes: Ja, de concurrentie neemt wel toe.

Roy Huiskes: Er zijn steeds meer mensen. Google heeft steeds meer een mening, waar jij en ik geen invloed meer op hebben, of wie dan ook.

Jerrel Arkes: Nou, wat bedoel je daarmee?

Roy Huiskes: Je kunt een title tack schrijven die hartstikke goed werkt en Google zet daar gewoon een andere title tack neer. Daar kan ik niks meer aan doen en je kunt een super goede meta description schrijven, die totaal on par is met wat de klantintentie is, wat de klant wil, wat Googel wil. Google zegt glashard: Ja, ik heb hier een lijstje staan. Ik gooi het lijstje in die meta description, je kunt doen wat je wilt, maar die komt er te staan. Daar wordt het niet makkelijker van, want dat lijstje is nog helemaal niet overtuigend. Op wat wat er staat. Ik denk dat dat wel een dingetje is. Het wordt steeds lastiger om problemen op te lossen. Zolang je geen problemen hebt, wordt het makkelijker. Maar zo gauw je in rare quirks terecht komt en dat worden er meer en meer, ja, wordt het steeds lastiger om die te fiksen!

Jerrel Arkes: De voorbeelden die jij noemt. Zijn dat dingen die je dan moet oplossen? Of moet je dan gewoon zeggen: jammer dan, ‘let it go’.

Roy Huiskes: Uiteindelijk is dat de enige oplossing, ben ik bang, dat is een beetje het vervelende. Maar ik heb een heel simpel voorbeeld. Ik was met een beleggers[onhoorbaar] bezig en dan gaat het over de beste. Op moment dat die als beste in het lijstje zit, dan gaat die op zoek naar een overzicht. Wat is een voorbeeld van een overzicht? Dat is een ‘lister’, dan kun jij in je meta description zetten wat hij wil, maar dan gaat hij die proberen, die ‘lister’, die jij hebt staan in die meta description te stoppen. Ik weet niet of je wel eens gezien hebt hoe die beleggingsindex listers eruit zien, maar dat zijn riedels aan letters en combinaties, daar zijn de klinkers uitgehaald, dat ziet er niet uit en dat werkt voor geen meter. Maar dat is dan wat Google doet, want Google denkt: ik zie beste, dus ik maak een overzicht, dus ik pak de lijsten. Dat ga jij niet kunnen fiksen zomaar, je hebt alles voor mekaar, je search data zit erop, alles zit erop en aan, maar het gaat niet lukken.

Jerrel Arkes: Het beste er weer uithalen!

Roy Huiskes: Dat zit in de query, daar heb ik geen invloed op. Het is niet dat ik het in de title heb gezet. [crosstalk]

Jerrel Arkes: De bezoeker die typt dat in Google in?

Roy Huiskes: Daar heb ik geen – nou, dat was niet waar – daar heb ik wel invloed op. Dat was heel simpel, dat is een kwestie van andere radiocommercial draaien.

Jerrel Arkes: Nee, maar dat gaat ook weer ver.

Roy Huiskes: Beetje ver? Dat is de vraag.

Jerrel Arkes: Denk jij in 2025 dat Google minder vaak het startpunt gaat zijn van een journey, omdat de tijd waar we net over praten, daar was Google volgens mij, tenminste als ik naar mezelf kijk, het startpunt van alles, want je bent nog een beetje het internet aan het ontdekken en je weet nog niet dat als je elektronica nodig hebt, dat je Coolblue moet hebben en voor boeken Bol.com. Tegenwoordig Bol.com ook voor alles beholpen kon natuurlijk ook voor alles. Ik gebruikte vroeger Google als startpunt voor alles, of het nou was, een product kopen, of een bepaalde informatiebehoefte, of een plaatje, of een filmpje.

Roy Huiskes: Vóór Google deden ze dat op Startpagina of Vinden.nl punten. Ik kan me nog herinneren: in mijn tijd was het letterlijk nog zo, dat je Google zag opkruipen naar 97% marktdominantie en er waren ook tijd dat dat 80% was. Die groei heb ik echt meegemaakt en ik heb wel het idee dat nu mensen directer naar dingen toe gaan. Daar helpen apps natuurlijk ook bij. Als je wat wilt bestellen dan ga je naar de Bol.com app en dan zoek je het daar.

Jerrel Arkes: Of als je wat wil eten, dan ga je naar Thuisbezorgd en je hebt zoveel go to resources voor specifieke dingen.

Roy Huiskes: Er zijn al specifiekere gateways, Amazon in Amerika is eigenlijk groter op het gebied van e-commerce search dan Google is. Dus ja, ik denk dat Google daar best nog wel veel werk in te verschaffen heeft. Ik bedoel de e-commerce search hebben ze een beetje verloren op dit moment. Je ziet ook dat ze daar heel erg aan het inspelen zijn, om met die product features, die daar nu alweer anderhalf jaar, twee jaar, gratis zijn voor SEO.

Jerrel Arkes: Verwacht je daar veel van? Is dat over drie jaar anders? Ga je dan afrekenen in Google en hoef je nog minder door te klikken naar een website?

Roy Huiskes: Ik denk dat ze dat mededinging technisch niet zo goed durven. Mijn gevoel zegt dat, dat willen ze wel heel graag bij de adverteerder doen, maar naar de klant toe hebben ze daar denk ik heel veel moeite mee. Ik ben een beetje bang dat ze daar toch een beetje angst krijgen voor de Europese en Amerikaanse wetgevers, die daar toch echt iets van gaan vinden als ze dat gaan doen, want dan wordt alles er nog veel meer door hun in gepusht en dan wordt er misschien verder uit mekaar getrokken, dan wordt het spannend, ze zitten al heel vaak in dat moeilijke water.

Jerrel Arkes: Ja, ik moet wel zeggen, als ik naar mezelf kijk, dat ik shopping wel steeds meer gebruik, dat ik dan toch weer denk: laat ik in in bij Google beginnen, want dan kan ik het gelijk zien.

Roy Huiskes: Ja, ik lieg als ik zeg dat ik het niet gebruik, maar ik moet eerlijk zeggen: het is niet mijn go to.

Jerrel Arkes: We hebben allebei passie, denk ik, voor audio-apparatuur, dan ga ik naar Bax-shop dan ga ik niet naar Google.

Roy Huiskes: Oh ja, ik ga er naar [crosstalk]

Jerrel Arkes: Ja, of Thomann in Duitsland. Goed in ieder geval één van die twee, maar je hebt ook wel eens wat nodig dat je denkt van: geen idee waar ik het vandaan moet halen. Ik toch even weer Googlelen.

Roy Huiskes: Ik vind eigenlijk de laatste twee jaar Google gewoon heel slecht. Dat is heel raar misschien, maar ik krijg heel vaak, als ik [onhoorbaar] zoek, dan krijg ik altijd dezelfde resultaten, die echt heel slecht zijn. Als je heel specifiek gaat zoeken, krijg je gek genoeg altijd, want dan denk je bij Google dat heeft allemaal dezelfde intentie, wat totaal niet zo is. Dan kunnen ze totaal niet dat onderscheid maken in de vraag, de woordcombinaties die ik invoer. Daar zitten vijf dezelfde woorden, in dus dat zal wel dezelfde query zijn. Flap, krijg je weer hetzelfde resultaat terug, maar dat was echt niet wat ik wilde. Ik refined dit, omdat ik niet een resultaat set kreeg en dat wordt niet beter. En dat vind ik wel iets dat ik denk: hier win je de oorlog straks niet meer mee, ik heb het idee dat ze daar vroeger zelfs beter in waren dan dat ze nu zijn.

Jerrel Arkes: Maar goed, je wint de oorlog er niet mee, maar wat is dan het alternatief? Ik bedoel: TikTok die gaat de oorlog ook niet winnen denk ik.

Roy Huiskes: Rechtstreeks bij de andere zoekmachines gaan beginnen.

Jerrel Arkes: [crosstalk]

Roy Huiskes: Weet ik veel wat? Je hebt zo’n code platform waar heel veel op staat, dan begin je daar te zoeken. Want dan krijg je meer verscheidene resultaten te zien, dan wat je krijgt van Google.

Jerrel Arkes: Ja, maar dat is weer, voor die niche, een aparte zoekmachine die je gebruikt.

Roy Huiskes: Ik denk dat jij ook een beetje doelt naar de vraag van dat nieuwsbericht van een tijdje terug, dat TikTok in één keer de standaard search is voor betere restaurants.

Jerrel Arkes: Ja, maar toevallig ging mijn vorige Podcast – die is gisteren online gegaan – voor de mensen die dit horen is dat alweer langer geleden, maar dat ging ook daarover inderdaad. Ik vind het wel interessant om te volgen, maar TikTok gaat Google niet overnemen!

Roy Huiskes: Nee, dat denk ik ook niet, maar ik snap dat de kids tussen aanhaling tekens, de young bloods —

Jerrel Arkes: Het heeft zeker voordelen. Ik bedoel, je hoeft het platform niet af en je hebt gewoon to the point, in 20 seconden heb je in een video je antwoord.

Roy Huiskes: Ja, als jij een restaurant zoekt en dat vind ik wel het beste voorbeeld, ga maar op zoek naar een restaurant in Google, dan krijg je drie resultaten en die zijn zo dicht mogelijk bij je. Ja, dat is leuk als ik in een plaats ben waar ik niet niet altijd ben. Maar als ik gewoon in mijn huis ben, dan weet ik waarschijnlijk heel goed wat het restaurant zit, maar ik Google niet voor niks, ik wil iets anders, ik wil meer geïnspireerd raken, of ik wil wat anders en als iemand zegt: “Ja, doe mij leuke restaurantjes in in Enschede”, in mijn geval, dan kom ik toch bij TikTok in een andere resultaat modes terug, zeker op basis van die video’s die ik al gekeken heb en daar zijn ze best wel goed in.

Jerrel Arkes: Als ik naar Amsterdam toe ga en ik wil een speciaalbier café hebben. Dan denk ik dat ik op TikTok ook leukere dingen ga vinden dan op Google.

Roy Huiskes: Ja, dat denk ik dus ook. Ik ben niet een groot TikTokker dus ik kan het niet met zekerheid bevestigen. Ik probeer het af en toe. Ik ben gewoon te oud voor die shit.

Jerrel Arkes: Dat zei ik ook altijd tegen mijn gasten. Ik snap heel veel gewoon niet.

Roy Huiskes: Ik heb [onhoorbaar]real geïnstalleerd dat ik dacht van: ja, oké, dat wordt heel groot. Misschien moet ik even mijn gebruikersnaam vastleggen, dat zegt: “Ik voel me echt, oké boomer.”

Jerrel Arkes: Maar als we dan een beetje in die hoek zitten Stories, daar heeft Google ook een beetje mee geëxperimenteerd, volgens mij vorig jaar, of twee jaar geleden een keertje en ik heb het volgens mij nog nooit in het echt gezien.

Roy Huiskes: Ja, sowieso is dat een beetje in een Amerikaanse server blijven hangen, toch?

Jerrel Arkes: Je zou dan verwachten na twee jaar, dat het hier ook wel een keer zichtbaar zou moeten zijn.

Roy Huiskes: They don’t care, denk ik. Dat is denk ik probleem één. Plus dat ze hier in Europa heel erg zitten met nieuws en dat publishers gedoe, waar ze best tegen aanhangen, Google nieuws en betalen voor nieuws, dat is in Amerika allemaal iets minder ernstig.

Jerrel Arkes: Daar hebben ze minder van die paywalls voor nieuws?

Roy Huiskes: Die paywalls zijn er wel, maar die Amerikaanse publishers zijn gewoon niet zo moeilijk. Die accepteren dat een ander Amerikaans bedrijf ze daarmee helpt. Daar waar Europese publishers, kijk naar Frankrijk, of kijk naar de Nederlandse publishers, die zijn daar best wel huiverig voor. Die willen niet zo hard. Dat heeft daar vast ook iets mee te maken. Ik zag bij Recipies hebben ze een tijdje story’s gedaan? Ja, ik weet ook niet zo goed —

Jerrel Arkes: Het is net dat Instragram laatst TikTok probeerde te zijn. Google moet misschien ook niet Instagram proberen te zijn.

Roy Huiskes: Marc Ritchon had daar, ik denk een week of wat terug, ook wel een leuk colom over. Het heeft geen zin om features te kopiëren, want jouw eigenschappen, je hebt al een ander doel. Facebook heeft dat best wel goed geassimileerd, dat moet ik eerlijk zeggen, met alle doelen die ze overal hebben. Alleen ja, met Instagram gaat ze dat niet echt lekker lukken en dan denk ik: ja, doe dan gewoon een app daarnaast, dat heeft eerder gewerkt.

Jerrel Arkes: Ja, het kan als je heel snel bent. Volgens mij hebben ze van Snapchat de story’s toen gejat en dat hebben ze misschien net gedaan voordat Snapchat echt ontplofte, maar TikTok is al zo geëxplodeerd, dat kun je dat nou niet meer terug stoppen in – Maar goed. Dat staat ook wat verder van SEO af. Waar ik ook benieuwd naar ben Voice, een paar jaar geleden had iedereen het erover. Ik kan me nog herinneren dat ik een keer een SEO training gaf, dat was in 2016 of zo en dat iemand toen vroeg: “Voice, hoe gaat dat SEO veranderen? Het interesseert mij niet of iemand nu zijn zoekopdracht inspreekt of intypt, de resultaten zijn hetzelfde, behalve dat het misschien iets meer woorden zijn, dus dat het iets meer long tail is. Ik had verwacht dat Google Hope tegen deze tijd al veel slimmer zou zijn, maar als ze op dit tempo doorgaan, zijn ze in 2025 volgens mij nog niet heel veel slimmer.

Roy Huiskes: Dan zijn ze vooral dommer, denk ik!

Jerrel Arkes: Gaat daar nog wat gebeuren?

Roy Huiskes: Het grote probleem van Voice zit er in dat Google het allemaal had moeten ontwikkelen, dat hebben ze niet gedaan, want ze hebben het op developers van partijen ingezet. Dan blijkt dus dat Voice niet zo makkelijk is. Het is niet alleen maar: oké Google, het is oké Google praat met PostNL, vertel mij nu wanneer de postbode vandaag komt.

Jerrel Arkes: Maar volgens mij doet niemand dat. Je vraagt het aan Google, of je gaat naar een website.

Jerrel Arkes: Maar je weet het niet. Dus wat moet je vragen als je niet weet wat je vraagt? Mijn probleem is: Google is voor het beantwoorden van mijn vraag. Die Voice werkt heel goed als jij weet wat het antwoord moet zijn en als Google weet wat het antwoord moet zijn. Maar als je een moeilijke vraag moet stellen, om het antwoord te krijgen, of heel specifiek, dan is de lol er toch af? Niet alleen de lol, maar ook het gemak.

Jerrel Arkes: Hoeveel bedrijven hebben zo’n action ontwikkeld, waarbij je dan ook nog toevallig weet wat je moet vragen, dat ze het antwoord weten?

Roy Huiskes: Praat met PostNL en vertel mij hoe laat de postbode vandaag komt. Ja, succes, dat gaat niemand dus doorkrijgen, ik bedoel: het eerste waar ik met begin is: oké Google hoe laat komt de postbode? Ja, dat weet ik niet. Ik heb hier geen antwoord voor, ik heb geen geen resultaten gevonden. Dan ben ik klaar, want dat ding maakt mij ook niet wijzer. Het is een heel moeilijk leerproces. Als dat niet vanzelf gaat, dan gaat het gewoon niet gebeuren.

Jerrel Arkes: Maar wat hier dan wel aan gerelateerd is, een paar jaar geleden, toen chatbots opkwamen en toen ik mezelf aan het verdiepen wat je er mee kan, toen dacht ik: holy shit, dit gaat search veranderen. Je gaat straks in Google de resultaten krijgt, maar dat je voor een deel ook de interactie aangaat, maar dat is niet echt gebeurd.

Roy Huiskes: Nee.

Jerrel Arkes: Zou daar nog wat gaan gebeuren?

Roy Huiskes: Google heeft stiekem een andere oplossing gevonden voor dat probleem. Wat gebeurt er als jij op een resultaat geklikt hebt en je gaat terug, dan komt er in één keer related searches bij te staan. Met allemaal verschillende intentie acties, is het niet groot, is het wel klein? Google probeert zo te leren, hoe ze die Voice beter moeten inrichten, want negen van de tien dingen die Google heeft opgelost zijn query’s.

Jerrel Arkes: [crosstalk]

Roy Huiskes: Die opgelezen worden, het is niet spannender dan dat, tenzij je het inderdaad over chatbots gaat hebben. Maar chatbots die programmeer jezelf en dan moet je AI, daar moet je over nadenken.

Jerrel Arkes: Maar de potentie, of de techniek is al best wel ver, je kan daar heel veel mee, als je dat zou willen.

Roy Huiskes: Ja, maar dat is denk ik het verschil. Heel veel mensen zitten met met Google Voice in hun hoofd, met een chatbot, terwijl chatbotgedrag veel meer aangeleerd moet worden en dus ook duidelijker gemaakt moet worden door Google als ze dat willen. Ik bedoel en wij hadden heel lang een Google Home in de keuken staan, met zo’n schermpje, daar werd ik echt stront charijnig van hoe moeilijk het was om daar een recent op te krijgen, dat gewoon niet te doen, terwijl dat was ideaal geweest, dan zeg je volgende, dan gaat die een schermpje verder, nou, Die hub, die eerste versie, want die heb ik dan een keer gekocht. Die is ook nog een keer heel slecht in oppakken, dus is van: volgende, volgende, volgende, dan sta je te schreeuwen in de keuken. Maar wat we allebei enorm missen is een timer zetter, Google zet maar een timer van twaalf minuten.

Jerrel Arkes: Maar dat zit er wel op, toch?

Roy Huiskes: Ja, dan zit er op, maar dat missen we, omdat we hem uit hebben gezet, we hebben een andere keuken en dat missen we heel erg. Maar we willen niet meer schreeuwen tegen dat ding, dus dan zou er eigenlijk weer een andere – want ik heb dan zo’n stomme puk liggen hier ergens thuis. Dan zat er nog ergens zo’n zo’n –

Jerrel Arkes: Ja, zo’n ding wat hier ligt.

Roy Huiskes: Ja, die puk ligt daar nog en dan hebben we nog zo’n pilonnetje en dat pilonnetje heeft ook een mooi geluid. Dus eigenlijk willen we die terug zetten, maar die heb ik ook op een andere plek, waar ik hem wel gebruik.

Jerrel Arkes: Ja, ik heb ze door het hele huis heen, omdat ik er toen zo van overtuigd was van: dit gaat heel groot worden.

Roy Huiskes: Ik heb altijd gezegd van volgens mij is het niet anders dan standaard search, alleen dan opgelezen, wat jij net eigenlijk ook al schetst. Dat gevoel heb ik altijd wel een beetje gehad, maar [crosstalk] community dat niet had. Nee, iedereen was daar zo druk mee bezig, mijn gevoel zegt: dit wordt niet zo groot, maar ik wil ook niet de boot missen als dit het wel is. Dus ik ga het wel gebruiken, want ik moet het wel leren.

Jerrel Arkes: Je kent dat filmpje wel, dat staat wel eens op LinkedIn van Maurice de Hond, die in 1997 met mensen over mobiele telefoons praat en dan denk ik: ik wil niet die persoon zijn. Hoe Maurice de Hond daarover praat.

Jerrel Arkes: De beste SEO’s die ik ken die zijn allemaal rete nieuwsgierig, die willen weten hoe shit werkt, hoe spullen werken, sorry.

Jerrel Arkes: Ja, dat is piep. Ja, er zitten heel veel leuk knopjes op. Je kan ook een robot stem doen. Dat gaan we niet doen!

Roy Huiskes: Je wilt weten hoe dingen werken, want dat is waarom een SEO vroeger een SEO is geworden, omdat je wel weet hoe jij hoger in Google kwam te staan. Dus dan ga je experimenteren, je gaat proberen, je gaat uitvogelen, je gaat op zoek, je gaat op onderzoek uit, niet zo veel onderzoek doen, je wordt nieuwsgierig en die nieuwsgierigheid wordt geladen door: wat er gebeurt er om je heen? Die Voice was natuurlijk een voorbeeld daarvan. Alleen ik was al best wel snel uitgeëxperimenteerd. Ik zie niet zo goed in hoe dit gaat veranderen. Zolang niet mensen mij dat laten zien. Dan laat je je moeder het nog eens een keer proberen en mijn vriendin gebruikt het dan, die wou dan wel muziek luisteren, dat lukte dan soms wel, op een geven moment kreeg ik wel een opmerking ik vond het wel handig dat ik soms de muziek aan kon zetten door er tegen te praten, maar dan was die weer niet via Spotify, of dat ging die weer op mijn account. Allemaal gedoe en in plaats van dat het makkelijker wordt, wordt het complexer, dat is, denk ik, waar je de fail krijgt in nieuwe techniek.

Jerrel Arkes: Oké, dan gaan we daar niet te veel van verwachten. Even denken: ja, er zijn zoveel dingen. Je hebt u bijvoorbeeld Google Lens. Dat is ook volgens mij wel een manier van service, dat je op een foto zegt: dat horloge, die wil ik ook en ik klik hem aan. Zou dat heel groot worden, of blijft dat gewoon een soort van niche, wat het nu ook is?

Roy Huiskes: Ik verwacht dat het de niche blijft die het is.

Jerrel Arkes: Ik had daar ook een paar jaar geleden al verwacht, toen ik dat voor het eerst zag. Dan ben je onder de indruk. Alleen dan ben je een paar jaar verder inmiddels en dan denk ik van: ja, ik ken niemand die het gebruikt.

Roy Huiskes: Vroeger had je een boek van Jeff Jarvis What would Google do?’ Je hebt ook en dat is een gimmick ‘What would Jezus do?’ Daar heb ik voor mezelf van gemaakt ‘What would my mom do?’ Als ik mijn moeder moet gebruiken, dan wordt het niet groot.die heeft tegenwoordig van een koeken hom dus die zijn.

Jerrel Arkes: Mijn moeder heeft tegenwoordig ook Google Home, dat is wel gebeurd.

Roy Huiskes: Maar wat doet ze ermee? Vragen hoe laat de winkel open is?

Jerrel Arkes: Ik zit even te denken, ze heeft hem ook van mij gekregen. Volgens mij Gebruikt ze hem niet.

Roy Huiskes: Wat heel mooi is, dan moet je met je Google account inloggen en dan ga je naar history.google.com punt, dan kun je alles precies terughoren wat er ooit gezegd is tegen dat ding.

Jerrel Arkes: Ik kwam er toen ook achter dat je het als een soort intercom door je huis heen kan gebruiken.

Roy Huiskes: Ik wist dat het kon, maar niet hoe.

Jerrel Arkes: Ik was daar toen net achter. Ik zat op de WC en toen dacht ik van: ik ga voor de grap nu even wat tegen mijn vriendin zeggen die in de woonkamer zit. Ik had dat gedaan, ik kwam de kamer weer in en ik zeg: heb je wat gehoord of zo? Nee, ik heb niks gehoord en in één keer, een half uur later een appje van mijn moeder: hé, Jerrel kan het zijn dat ik jou stem door de Google Home heen hoor? Ik had het met mijn account bij hun thuis geïnstalleerd.

Roy Huiskes: Dat zijn typisch de quirks die bij je Google ziet. Dat zijn die quirks waar ik het in het begin over had. Dit zijn van die dingen, die maken het moeilijker, omdat je dan iets handig hebt opgelost, of handig, voor ons mensen handig, maar voor Google heel onhandig, hebt opgelost en daar kunnen ze heel slecht mee omgaan, met dat soort dingen. Als je Google Home hebt,ga gewoon eens in je history kijken en luister eens naar je eigen voice messages, dat super grappig.

Jerrel Arkes: Ja, interesting. Ga ik een keer doen.

Jerrel Arkes: EAT, dat vind ik ook wel een leuke. Wat gaat daar allemaal gebeuren?

Roy Huiskes: Wat zou er nog moeten gebeuren?

Jerrel Arkes: Nou bijvoorbeeld, EAT is belangrijk bij youre money youre life zoekopdrachten.

Roy Huiskes: [crosstalk] Hebben ze allemaal uit de dingen gestript, trouwens.

Jerrel Arkes: Dan gaat daar een streep door.

Jerrel Arkes: [crosstalk]

Roy Huiskes: Ja, Google heeft natuurlijk de search quality guidelines of zoiets.

Jerrel Arkes: Voor mensen die dan? Ja? —

Roy Huiskes: Die hebben ze hebben ze gemaakt. Die kun je gaan bekijken en dan zie je hoe zij er naar kijken, die hebben ze net helemaal bijgewerkt en volgens mij hebben ze dat hele youre money youre life stuk er helemaal uitgehaald, want zij schetsen wel voorbeelden, maar het is niet alléén maar die voorbeelden. Ze willen dit veel meer gaan toepassen. Nou, volgens mij vertelde je net —

Jerrel Arkes: Ja, dan is mijn voorspelling nu uitgekomen, nog geen 2025, maar waar ik dan ook wel benieuwd naar ben, ik moest in één keer terugdenken aan de rel author tag. Weet je nog heel lang geleden?

Roy Huiskes: Ja.

Jerrel Arkes: En toen dacht ik: gaat EAT er niet voor zorgen dat die tijd niet terugkomt, maar dat hetzelfde wel ontstaat, dat een bureau denkt van: weet je, wij willen de nummer één zijn, niet qua ranking, maar hét bureau in Nederland op SEO gebied. Roy is één van de autoriteiten op dat gebied, Google vindt dat ook. Wij moeten Roy aan ons binden, want dan stijgt ons hele platform qua waarde. Ga je dat effect niet krijgen straks?

Roy Huiskes: Ik denk dat dat al zou kunnen met stucture data, maar dat doen ze nog niet genoeg. Google is nogal picky, structure data is wel geschikt voor om het te doen. Maar structure data is echt op pagina niveau en die kan nog niet op een site niveau kijken of Url verwijzingen, dit gaat wat misschien wat ver technisch gezien, voor mensen die niet weten hoe dit werkt. Structured data is een stukje code die iets vertelt over wat je op de pagina kunt zien. Deze koptekst is dan bijvoorbeel een auteur en die auteur kan werken bij een organisatie. Dan zou je kunnen zeggen: ik link naar het schema van die organisatie, wat niet op deze pagina staat. Dat kan gewoon. Alleen Google zegt: ja, dan snap ik er geen drol van, dus ik doe dat niet. Dan moet je dus op elke pagina waar die auteur op staat, moet je datzelfde schema weer plaatsen. Dat is hartstikke overbodig werk.

Jerrel Arkes: Je hebt bijvoorbeeld die Lilly Ray, die schrijft heel veel over EAT en ik hoorde laatst een keer dat zij in een video vertelde: er is nog iemand, die heet ook Lily Ray die is ook een muzikant, zij is dat ook en dat Google toch best wel goed het onderscheid ziet dat dat twee verschillende entiteiten zijn, die beiden die naam hebben, die beide muzikant zijn, waarvan er eentje heel veel met SEO doet en dat is niet alleen maar op basis van gestructureerde data, denk ik.

Roy Huiskes: Structured data helpt Google. Ze willen graag zonder structure data. Vraag me nu niet naar de naam, open nog wat, daar, zonder al die entiteiten al in, die ze hadden. Daar kon je jezelf ook op zoeken, dan kon je zien wat Google van jou dacht. Dat hadden ze al en dat hebben ze inmiddels dichtgemaakt, write only, ze zijn opnieuw begonnen. Ze hebben dat zelf in mekaar geflanst, waarschijnlijk met één of ander moeilijk update. Dat hebben ze al lang. Google weet al lang wat wat is. Er is een naamgenoot van mij waar die precies hetzelfde doet. Nee, precies Hetzelfde heet, uit hetzelfde jaartal is en bij mij in de buurt woont. Google weet negen van de tien keer prima wat hij moet tonen als wie wat zoekt. Om nog even terug te komen op dat rel author. Volgens mij zijn de eerste testen nu weer gaande, als je in de search kijkt, dat de auteur weer bij de zoekresultaten komt staan, in plaats van een datum. Want een auteur is misschien relevanter dan een datum.

Jerrel Arkes: Ik vind dat wel leuk, moet ik eerlijk zeggen.

Roy Huiskes: Ja, het werkt wel, het maakt ook wel heel veel moeilijke vraagstukken voor bedrijven.

Jerrel Arkes: Ja, maar het is wel voor de bezoeker, denk ik: ja —

Roy Huiskes: Het werkt wel als je het herkent, maar de vraag is: wie herken jij je wel en wie niet?

Jerrel Arkes: We hadden net al even in ons voorgesprek, dat vind ik wel een grappige, want ik heb hier EAT staan als onderwerp. Maar toen jij in de auto zat hiernaartoe, toen heeft Google een bericht eruit gegooid over de helpfull content update, het is vandaag 18 augustus voor de mensen die dit luisteren, dus dat is net bekend geworden. Dat vind ik ook wel in de EAT hoek zitten. Dat alle content die niet voor een mens is gemaakt, maar eigenlijk voor SEO, de vraag is hoeveel impact gaat het hebben?

Roy Huiskes: [crosstalk]

Jerrel Arkes: Hoeveel bedrijven straks een probleem gaan hebben?

Roy Huiskes: Ik zou het graag zien, dat klinkt heel lullig, i like to watch the wood burn, maar nee, dat is niet waar.

Jerrel Arkes: Had al een linkpost gemaakt met een icoontje van een bakje popcorn erbij. Ik kijk uit naar volgende week.

Roy Huiskes: Goed weet je, dat is het voordeel als je bent [onhoorbaar], Google zorgt voor nieuw werk voor je. Het maakt niet uit wat er gebeurt. Er zal vast wel weer heel veel paniek zijn. Ik word daar helemaal niet warm of koud van. Ik wacht wel gewoon tot de resultaten binnen zijn of verdwijnen. Meestal komen ze binnen.

Jerrel Arkes: Nou, ik ben er niet bang voor.

Roy Huiskes: Als je clean kantjes hebt en je bent niet lekker bezig en je bent duurzaam bezig.

Jerrel Arkes: Dan hoef je nergens bang voor te zijn!

Roy Huiskes: Wat ik al zei, mijn oude tagline was: ik optimaliseer een website voor gebruikers en voor Google. Als je dat doet, dan heb je het voor gebruikers gedaan. Iedereen weet wat de short cuts zijn. Ik bedoel, als ik AI content laat schrijven, of ik ga dat vertalen, ik ga het weer schrijven en dan ga ik dat nog en keer doen. Ik weet niet hoe snel slim Google is nu, ik durf dat eerlijk gezegd echt niet te zeggen. Ik weet wel dat de meeste mensen niet het onderscheid kunnen maken in die content. Dus ik vraag mij af of ik Google dat kan.

Jerrel Arkes: Volgens mij onmogelijk, want weet je wat er onder de motorkap van dat AI algoritme van dat specifieke softwarebedrijf die dat ene stuk content heeft gemaakt zit? Dat weet Google niet, dat kunnen ze ook niet weten en als de output voor ons niet te onderscheiden is, dan ja…

Roy Huiskes: Het gevaar is dat bijna iedereen, of heel veel van die bedrijven, dat NLP, de algoritmes van Google gebruiken. Ja, zijn misschien wel wat haken en ogen te vinden, maar in het algemeen denk ik: Google wist ook altijd vroeger van linkjes, dat ze precies wisten wie betaald was en wie niet. [crosstalk] Ik denk dat wij allemaal als SEO’s kunnen beweren dat we allemaal lachen en knikken tegen Google. Jullie begrijpen high[onhoorbaar] ook heel goed.

Jerrel Arkes: Ik moet wel zeggen dat daar op dat gebied van links, dat ik dat op een gegeven moment wel ben gaan geloven, dat ik ook wel echt in de praktijk zag van: linkbuilding was altijd heel makkelijk, nu zie ik dat heel veel linkjes niks meer doen qua vindbaarheid.

Roy Huiskes: Dat was niet de story die zij toen vertelden, maar ik ben wel met je eens, je kunt niet zomaar aan link building doen als vroeger.

Jerrel Arkes: Ik doe zelf ook bijna geen link building, omdat ik er gewoon niet zo heel erg in geloof. Heel vaak kun je euro’s gewoon beter besteden en je tijd, maar ik had wel verwacht dat ze nu veel verder zouden zijn. Als ik dan even vooruit spoel naar 2025 ik denk dat dat nog een beetje vergelijkbaar is.

Jerrel Arkes: Het grappige is dat het hele spelletje veranderd is. Je hoeft maar één goed resultaat te hebben en niet een top tien met een goed resultaat. Je hoeft maar één goede site bovenaan hebben staan. Een Google site, want dan ben je er al, want als het goed is, dan ben je klaar. Dus je hoeft niet te zeggen wat allemaal slecht. Je hoeft niet uit te vogelen wat slecht is, of wat niet zo goed is. Er moet maar één goed antwoord zijn. Het lullige is, dat hoeft niet het beste antwoord te zijn, als het maar een goed antwoord is en dat is wat heel veel mensen vergeten. Google is één grote kansberekeningsmachine uiteindelijk, wat is de grootste kans dat ik een succesvolle query heb? Ja, dat is dit resultaat. Daarom vindt Google vergelijkers in de in de verzekeringsbranche zo super sexy. Iedereen kan succes hebben bij een vergelijker en dus klik je door. Dan klik je er wel weer uit. Daarom wil Google ook zelf heel graag een vergelijker zijn. Maar daar hebben ze net niet genoeg data voor, te moeilijk en gedoe, dan zetten zeven vergelijkers in de toptien, de grootste drie aanbieders. Dan hebben ze altijd succes, in die top tien.

Jerrel Arkes: Dat ik vind ik een leuk bruggetje: gebruikerssignalen en de intent achter een zoekopdracht. Ik heb hele tijd geleden al hoor, ik denk 2016 of zo. Toen deed ik SEO voor Essent en toen wilde ik heel graag op energieleverancier ranken, dan denk je: wel een leuk relevant woord en dat lukte niet. Althans niet goed genoeg. De hele top tien is dan bijna alleen maar vergelijkers inderdaad, alleen de intentie van mensen is dat ze energieleveranciers naast elkaar willen zien en niet de website van één energieleverancier. Op een gegeven moment geef je dat op en dan weet je: dit heeft eigenlijk geen zin, die intent die achterhalen ze volgens mij op basis van gebruikers signalen. Als Essent daar wel had gestaan dan zien ze waarschijnlijk bouncers, dat mensen weer teruggaan naar de resultaten en bij een vergelijker wel wegblijven.

Roy Huiskes: Clickstreams denk ik!

Jerrel Arkes: Ik roep ook al heel lang tegen opdrachtgevers: het belang van van autoriteit als rankingsfactor gaat afnemen en dat gebruikerssignalen verder toenemen. Ik heb de laatste paar jaar ook alweer het gevoel van: volgens mij is het een beetje gestabiliseerd, gaat dat nu richting 2025, zich nog heel veel doorontwikkelen of zou dit het wel een beetje zijn?

Roy Huiskes: Google zegt zelf altijd: zorg er voor dat [onhoorbaar] fanatiek dat ze dat niet gebruiken. Niet op de manier zoals SEO’s denken. Laat ik het dan zo zeggen, dat zeggen ze.

Jerrel Arkes: Maar er hoeft maar een hele kleine nuance te zijn, hoe ze anders doen, en dan kunnen ze zeggen: nee, dat klopt niet wat je zegt.

Roy Huiskes: Juist dat is het ook een beetje. Maar je hebt naturlijk de clickstream data, ik bedoel, we weten nu met Crux precies wat Google opslaat en dan kun je ook zien waar ze zijn, of hoe vaak ze er zijn enzovoorts, dat zijn gewoon steekproeven en steekproeven modelleren ze en ik denk dat ze die toetsen, dan kunnen ze best een voorspelling maken van wat wel en niet werkt. Als je dat dan nog eens een keer zou kunnen toetsen, met gedrag, ja, dan ben je er toch. Het zal niet gaan op de manier, zo simpel als wij denken, maar er is vast een weg, dat ze dat op die manier toetsen. Wij gaan dat toch niet veranderen. Het belangrijkste is het leermoment is: let op die gebruiker, wat wil die gebruiker? Jij zegt heel terecht “Ja, als ik dit zo zie, dan willen de mensen gewoon vergelijken. Als ze willen vergelijken, dan kan ik daar als pure aanbieden tussen gaan staan. Maar daar heb ik niks aan, want ik maak daar geen feest, die die gebruiker wordt niet gelukkig van mij.

Jerrel Arkes: Nee, maar kijk, in 2013 was je er ook wel tussen gekomen. Dan had je misschien zelfs nog wel de eerste positie gehad. Dan had je inderdaad misschien wel amper of geen confessies daaruit gehaald en nu lukt het ook gewoon.

Roy Huiskes: Dat staat Google eigenlijk in zijn hemd dat is dan wat je gelukt is. Je hebt Google een beetje voor lul gezet, want er staat een grote aanbieder bovenaan, die niet aansluit bij wat de vraag was van de klant. Dat is natuurlijk wat Google nu juist niet wil. Ze willen maar één goed resultaat hebben. Dat moet goed zijn en dat moet aansluiten. Die andere negen die er achteraan komen, dat interesseert ze geen zak.

Jerrel Arkes: In het verlengde hiervan, als je altijd het beste antwoord wil zijn op iedere intentie achter een zoekopdracht, gaan we dan straks ook krijgen in 2025 dat iedere pagina een video heeft, een audio player, een tekst, misschien wel een afbeeldingachtig iets, waarin ook die boodschap wordt verkondigd, misschien zelfs wel een slideshow en dat je gewoon kan kiezen: hoe ga ik deze content consumeren? Ik hoef niet meer terug naar Google, want of ik nu in de trein zit, of in de auto, of op de fiets, of op de bank, deze pagina heeft het beste antwoord voor mij.

Roy Huiskes: Moet het dan een pagina zijn of een website? TikTok.

Jerrel Arkes: TikTok kan dat ook niet, tenminste niet nu, die heeft niet de tekst en die heeft niet de –

Roy Huiskes: De tekst is denk ik het makkelijkste om op te lossen, maar nee, dit is een goede vraag.

Jerrel Arkes: De audioplayer, dat roep ik al heel lang. Maar dat is ook vanuit een behoefte dat toen ik iedere dag naar Amsterdam moest rijden, dat ik dacht van: waarom kan dat niet? Ik kan me nog herinneren dat: op een gegeven moment had Mos hun white board friday ook op SoundCloud gezet, met een playertje erbij. De hele terugweg ging ik whiteboard fridays luisteren in de auto, want toen had je ook nog weinig Podcasts.

Roy Huiskes: Wat is het verschil tussen een Podcast en een video-aflevering, episode weet ik veel?

Jerrel Arkes: Maar ik, ik had toen wel zoiets van: hé de whiteboard friday, het is een transcript, het is een foto van het whiteboard, het is een video en een player op één Url. Het maakt nu echt niet meer uit waar ik ben. Ik kan de boodschap die ze willen vertellen, die kan ik tot me nemen en dat vond ik supervet, later hebben ze die audio player er weer afgehaald, maar heel veel andere sites doen dat wel.

Roy Huiskes: Ik hoor wat je zegt en ik ben het met je eens, ik vind het een mooie discussie namelijk. Luister jij hetzelfde naar audio als dat je er naar kijkt? Zou de edit van je audio hetzelfde moeten zijn als de edit van je video?

Jerrel Arkes: Ik denk dat het heel vaak prima kan.

Roy Huiskes: [crosstalk]

Roy Huiskes: Als je het wilt doen, dat je dat dus niet zou moeten doen.

Jerrel Arkes: Nee, alleen dan wordt het weer veel te duur.

Roy Huiskes: Juist, maar dat is precies waarom die mensen gaan excelleren straks, zo gauw Google snapt wat de intentie is, wat willen? –

Jerrel Arkes: Dat is ook met transcript. Ik experimenteer met deze Podcast met een transcript, dat besteed ik uit aan Amberscript ja, op zich ben ik daar best wel heel erg tevreden over. Op zich is het ook best wel duur, een Podcast van 35 minuten kost je 75 euro.

Roy Huiskes: Ja, dat kost een paar tientjes aflevering.

Jerrel Arkes: Want ik wil het wel door mensen laten doen, anders dan klopt er helemaal niks van.

Roy Huiskes: Ja, zeker bij mij straks.

Jerrel Arkes: Iedereen die roept altijd van: een Podcast is goed voor SEO, want dan heb je een transcript en heb je heel veel tekst.

Roy Huiskes: Als je dat graag wil, dan gaat het best een keer!

Jerrel Arkes: Maar nee, ik zie het nog niet. Ik heb best wel een een transcript wat taaltechnisch in het Nederlands klopt.

Roy Huiskes: Ja.

Jerrel Arkes: Alleen geen hond leest dat en dan heb ik weer bruggetjes, dit misschien wel naar het volgende onderwerp, maar dat zou je ook kunnen zeggen over categorieteksten van e-commerce websites. In heel veel gevallen lees geen hond het, maar wil alleen de SEO specialisten het hebben. Zou ik bel gewoon niet zeggen van –

Roy Huiskes: Al mijn testen wijzen nog steeds uit, dat je ze eigenlijk niet weg kunt halen.

Jerrel Arkes: Ja, maar draai het eens om, je hebt ze niet, je voegt ze toe. Dan heb ik ook wel heel veel voorbeelden gezien dat er amper wat gebeurd.

Roy Huiskes: Ja, dat ligt er een beetje aan wat er wordt gezegd.

Jerrel Arkes: Dus waarvan ik wel de mening had van: dit is echt wel voor een mens geschreven, alleen dat mens heeft er misschien geen behoefte aan.

Roy Huiskes: Het ligt er ook aan hoe lang je kijkt. Ik zie vaak dat dat soort dingen vaak over een langere tijd pas gaan werken, als ze al werken en ik heb ook best veel veel situaties waar het dan wel op staat, dan staat er een sloppy stuk SEO tekst op, waarvan denkt matig, matig en je haalt het weg en dan zak je gewoon vijf plaatsen, dan denk je: kak, dan zet je het weer terug en plop staat die er weer. Google of –

Jerrel Arkes: Mijn Podcast, een nieuw domein, ik heb amper links, sowieso rank ik niet, alleen. ik had wel verwacht dat die gigantische hoeveelheid aan woorden, van dat transcript van dat hele gesprek, wat wij nu hebben, dat dat wel meer zou doen qua hele specifieke longtail opdrachten.

Roy Huiskes: Ik geef het even tijd.

Jerrel Arkes: Ik ben ook nog niet zo lang bezig.

Roy Huiskes: Dat is het vooral. Ik denk een nieuwe site, twee jaar minimaal, voordat die echt lekker begint te ranken. Na het eerste jaar begint het echt wel wat te druppelen en dan kun je wel wat gaan spelen met wat longtail dingetjes. Volgens mij staat die van jouw ook nog, dat zit tegen een jaar aan, toch?

Jerrel Arkes: Nee, ik ben in april dit jaar gestart.

Roy Huiskes: Oh, nou, dat valt mee.

Jerrel Arkes: Ik ben drie of vier maandjes bezig.

Roy Huiskes: Want dit is aflevering?

Jerrel Arkes: Nummer 13 of zo, maar om de week publiceer ik.

Roy Huiskes: Ik dacht dat ik ergens 18 gezien had, misschien heb ik gewoon niet goed gekeken.

Jerrel Arkes: Ja, je zit in 2025 met je hoofd.

Roy Huiskes: Ja, misschien is dat het.

Jerrel Arkes: Nee, maar ik ben even kwijt waar we waren.

Jerrel Arkes: Ik denk dus: dat is om het af te ronden, in ieder geval deze vraag af te ronden. Ik denk dat het specifiek maken van [onhoorbaar] juiste platform, net als waarom een Instagram geen TikTok wordt, dat misschien wel heel belangrijk gaat zijn, want dan snap je je gebruiker die kiest voor een platform en die keuze is uiteindelijk belangrijk om succes te hebben op een platform, of met je content format wat je hebt. Ik denk namelijk dat video sneller is en ik denk niet dat iemand graag 30 minuten naar ons zit te kijken. Dan moet je al heel veel knippen en heen en weer schuiven, als je dan een sectie wilt maken, dan heb je regie en weet ik veel wat.

Jerrel Arkes: Ik doe een split screen dingetje er tussen en dan die twee camera’s. Anders kost het me veel teveel tijd.

Roy Huiskes: Maar dat is dus niet meer de sexy vorm, de sexy vorm is natuurlijk de talkshow. Daar staat een camera en daar staat een camera, dan moet je er nog eentje bij zetten, want dan kun je een overview shot doen van als we samen toevallig –

Jerrel Arkes: Je wilt niet weten hoeveel uur ik erin heb gestopt om dat te automatiseren. Een OBS daar kan het mee, maar dat kost me zoveel extra tijd.

Roy Huiskes: Maar dat is wel de waarde die je toevoegt, dat is wat Google wel gaat belonen straks, want dat is namelijk het verschil tussen mensen die het wel of niet interessant vinden, waardoor ze blijven plakken, enzovoort. Dus ik denk hetzelfde format door posten, net als op Twitter, Facebook en Instagram, Hetzelfde zitten als een feest boek als op Instagram dat. Dat is niet de manier hoe je echt die gebruiker pakt, daar ga je niet de ultieme nummer één mee worden, want dan begrijp je je gebruiker op dat moment niet, dus ik denk dat dat niet gaat werken. Het zal we wát doen.

Jerrel Arkes: Sommige dingen liggen dicht bij elkaar. Als je in de Spotify naar de top 200 kijkt, bij Podcast, dan staan daar best wel wat Podcast, wat gewoon tvprogramma’s zijn, maar dan de audioversie en heel veel lenen zich daar ook wel voor.

Roy Huiskes: Van de tv naar Podcast is denk ik makkelijker dan andersom.

Jerrel Arkes: Ja, maar dat transcript, dat is niet geschreven zoals je een blogartikel schrijft en andersom een blogartikel voorlezen, dat dat is heel anders dan hoe wij nu met elkaar praten. Daar zit wel een uitdaging.

Roy Huiskes: Alleen al het feit dat ik – ik luister geluiden om het zomaar te noemen of een bevestiging in jouw zin, dat is voor ons transcript, die gaat daar helemaal [onhoorbaar] om. Dat is echt niet te doen. Ik ben met je eens, als je je gebruiker goed snapt, dan kom je er. Daarop moet je focussen en soms kan het super handig zijn, maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat Google gaat zeggen: “Dat is geautomatiseerde spam, doe maar niet.”

Jerrel Arkes: Maar waar ik dan wel benieuwd naar ben, Google gaat de komende jaren wel steeds beter die inhoud begrijpen.

Roy Huiskes: Ja, dat doen ze al vijftien jaar als goed is.

Jerrel Arkes: Jawel maar als jij naar het YouTube transcript kijkt van een podcast die jij opneemt, hoe goed is dat?

Roy Huiskes: 60%, 70% denk ik, ik kijk best wel veel op YouTube en dan met de ondertiteling die dan getranscript wordt. Dat is dan niet het transcript, maar dat zal hetzelfde zijn. De context is daar zo overduidelijk en dan dan horen ze een woord toch niet goed, ze kunnen niet die context matchen met het woord op dat moment, daar zijn ze gewoon echt niet goed. Anderzijds, ik geloof heilig in dat dat ding gebouwd is om te trainen.

Jerrel Arkes: Wat ik nu bijvoorbeeld doe met mijn video’s: Amberscript dat kun je dan weer downloaden en die kun je naar subtitel formaat exporteren, dus die knal ik dan weer door naar YouTube. Je kan daar best al weer verschillende dingen mee doen. Die samenvatting voor je YouTube, met die hoofdstukjes wat tegenwoordig wordt gedaan, die haal ik er ook weer uit, want de tijdcodering heb ik al en dan kijk ik: Ja, dat was zeven minuten, toen begonnen we over IAT.

Roy Huiskes: Nu noem je twee dingen op waarmee je heel veel waarde toevoegt aan een video. Want je hebt je hoofdstuk indeling gemaakt, je hebt titeltjes gemaakt, hoofdstukken en titeltjes, naampjes, klikjes, je hebt een fatsoenlijke ondertiteling aangeleverd want als je op kantoor zit, ik weet niet, jij hebt hier een hele mooie studio, ik heb een prima plek om te werken en de meeste laptops van tegenwoordig hebben ook wel geluid. Maar zit jij in een kantoortuin, dan kun je echt een video gaan volgen van Mos om te gaan horen wat die zegt, dan moet je een koptelefoon op. Nu gaat dat met corona misschien iets beter, maar vroeger was dat gewoon een drama.

Jerrel Arkes: Dat klopt en dat is ook de reden dat Voice [crosstalk]

Roy Huiskes: Precies dan heb je dat nodig, als je dan toch praat over een gekke trend, ik snap al niet waarom men al drie jaar lang, vier jaar lang, vijf jaar lang, weet ik hoe lang, mensen met zo’n grote Bluetoothbox over straat gaan waar ze hun eigen schrale muziek moeten afdraaien, terwijl je gewoon een koptelefoon op kunt zetten, zodat niemand last van je hoeft te hebben. Maar dan kies je er toch voor om toch echt ontzettende knaken muziek door dat dingen te trekken, dat hoeft voor mij niet. Maar dat is wel die consideration die je dan hebt, die mensen hebben en die op de werkvloer heerst. Je gaat geen video kijken op de werkvloer, dan heb je die ondertiteling nodig. Als je het nu nodig hebt en dan kom je daarna bij het stuk van ja: dan is zo’n transcript wel makkelijk. Dan voegt het waarde toe en ik denk dat daar verschil in zit.

Jerrel Arkes: Dat zie je ook wel op LinkedIn en Facebook, video’s moeten eigenlijk subtitels hebben en dat doe ik dan zelf weer niet, dan kost het me teveel tijd. Maar goed, het moet ook hobby blijven en er zit geen verdienmodel achter mijn Podcast.

Roy Huiskes: Dat vind ik een erg goed streven.

Jerrel Arkes: Structured data, gaat daar veel in veranderen, denk je? Veel nieuwe schema’s, want als je naar de website kijkt van schema tot org, daar staat echt gigantisch veel. Maar Google heeft in hun eigen documentatie relatief weinig.

Roy Huiskes: Googles standpunt is eigenlijk: we willen het liefst zonder stucture data werken. Ze sponsoren met één of twee andere bedrijven het meeste van Schema.org Er gebeurt echt genoeg in die hoek, maar Schema.org gaat een stuk harder dan de de interpretatie van de zoekmachines [crosstalk] het nuttig denken te vinden? Dat is het andere: we weten niet wat Google onder water met die schema doet.

Jerrel Arkes: Nee, daar heb je een punt. Ik heb bijvoorbeeld mijn pagina’s wel met de Podcast structure data opgemaakt en die staan niet in de richtlijnen van Google. Die wilde ik gewoon hebben.

Roy Huiskes: Natuurlijk.

Jerrel Arkes: Maar ik geloof ook echt wel dat ze daar iets mee doen.

Roy Huiskes: ja, vast wel iets, alleen we zien het misschien niet. Ik weet bijvoorbeeld: als jij een product hebt, wat hetzelfde heet, maar met een versienummer werkt, bijvoorbeeld iPhone 12 en de iPhone dertien komt uit en je zoekt alleen maar iPhone. Als de structure data goed is, dan gaat Google eerder naar de juiste, de laatste versie van iPhone toe, want dat snapt die dan. Ja, dat is een voorbeeld waarvan jij en ik het niet direct zien, als we er mee bezig zijn en dat is nog een makkelijk voorbeeld, want dit is nog merkbaar.

Jerrel Arkes: Ja, veel mensen denken: als het geen rich snippet geeft, dan heeft het geen zin.

Roy Huiskes: Ik heb best wel situaties gezien, dat ik dat als je artikelnummers en wat informatie toevoegt dat in één keer, beter matchende producten op basis van de vraag ging ranken. Dat is wat je natuurlijk wilt als SEO. Maar of ik daar een businesscase van kan maken? Ik denk het niet.

Jerrel Arkes: Nee, maar je ziet soms ook wel eens dat mensen in die structure data compleet doorslaan, dat ze in ieder zinnetje zeggen: dit is Piet en Piet is aan het voetballen, dat doet hij in dit stadion, dat zijn allemaal entiteiten die met elkaar een relatie hebben. Ja, ik heb wel een tijdje gedacht: zou dat echt de toekomst zijn? Maar volgens mij is dat gewoon niet te doen. Hoe kijk jij daarnaar?

Roy Huiskes: Ja, het web3.0 is wel een beetje dat idee!

Jerrel Arkes: Ja, over 3.0, daar heb ik binnenkort heel leuke Podcast over.

Roy Huiskes: Oké.

Jerrel Arkes: Daar ben ik mij wel heel erg in aan het verdiepen, maar dat is ook heel veel met decentralisatie et cetera.

Roy Huiskes: Maar dat is ook eigenlijk decentralisatie, want jij vertelt iets wat iets is en daardoor weet die waar het staat, het zit echt wel heel dicht in die hoek. Alleen, ga jij mijn moeder uitleggen hoe structure data werkt, als jij zo’n pagina moet maken? Nee, als het niet automatisch gaat, is het een setup teveel.

Jerrel Arkes: Ga maar eens een copyright uitwerken en de online marketeer heeft ook geen zin om, nadat die een tekst van de copywriter heeft gekregen, nog anderhalf uur lang alle zinnetjes in orde te gaan maken.

Roy Huiskes: Als je toch mensen dood wilt hebben, dan is dat wel de manier. Dat wil niemand, dus het moet automatisch. Het moet het kijk wat je wilt en nou ja, goed, Ik ben fan van de Yoast plugin. Ik weet dat andere mensen soms liever een andere plugin gebruiken, maar –

Jerrel Arkes: Ik ben overgestapt voor mijn eigen website naar SEO cast. Daar ben ik heel blij mee. Als structure data is dat heel vet.

Roy Huiskes: Ik weet: bij Yoast gaat het automatisch.

Jerrel Arkes: SEO press is het geloof ik?

Roy Huiskes: Ja, er zijn er meerdere. Er zijn een aantal plugins die daar best mee bezig zijn en dat iedereen moet kiezen wat die fijn vindt. Yoast is een goede maat van mij, dat ding doet gewoon wat ik wil. Als ik een lisje maak, dan heeft dat ding gewoon de stukje data in een goed format aan elkaar geknoopt en dat in structue data gezet, dat wil ik graag. Als SEO hoeven we niet ons er niet druk over te maken. Ik hoef me als content er niet druk over te maken. Het gaat vanzelf. Nolan welk zijn? De wereld gaat echt een stuk fijner zijn voor iedereen, als dingen vanzelf gaan.

Jerrel Arkes: Ik werk dus ook voor een IT-bedrijf en die doen heel veel met data met AI niet, of helemaal niet op SEO gebied, of op marketinggebied maar in de software hoek. Daar was ik onlangs host van een Podcast en dat ging ook over ongestructureerde data en AI. Dat ze AI gebruiken om ongestructureerde data te structureren en dat een mens dat helemaal niet hoeft te doen, dat dat ook steeds minder belangrijk is.

Roy Huiskes: Ja.

Jerrel Arkes: Volgens mij kun je dat principe ook wel doortrekken naar SEO.

Roy Huiskes: Dat is wat Google ook al doet. Google weet straks al, als daar Roy Huiskes staat, dan weten ze al: dat is deze entiteit met die naam, hij staat bij jouw op de site, dus dan zal die wel over SEO praten. Dan zal dat wel niet van die andere Roy Huiskes zijn, dan zal die wel van deze datum zijn en dan heeft die deze website.

Jerrel Arkes: Maar eigenlijk is het toch ook heel gek, dat wij met structre data aan Google moeten vertellen, op een webshop, dit is de pagina van een product. Met alle respect, maar.

Roy Huiskes: Je hoeft niet te vertellen dat het een pagina van een product is. Wat wat ze graag willen weten is wat de specs zijn van het product! Productpagina’s zegt ze niet zoveel.

Jerrel Arkes: Nee, maar daar staat dan 90 met een euroteken ervoor.

Roy Huiskes: Ja, dat hoort eigenlijk niet, dat is het niet goed geschreven.

Jerrel Arkes: Dan snapt Google toch wel dat het de prijs is, er niet het gewicht!

Roy Huiskes: Daarom zeggen ze ook: “We willen het liefst zonder structure data”, we kunnen heel veel, alleen op het moment dat er dan staat: 114, is het dan 1 en één kwart inch? Of is het 114 gram? Ja, wat is het dan? Ja, dan hebben ze je nodig en dat hoeft ze maar tien keer verteld te worden. Nou ja, tien keer, waarschijnlijk 10000 keer. Maar dat moet je ze een aantal keer vertellen, dan weten ze het zelf. Volgens mij wordt de structure data juist gebruikt als een soort van trainingsmodule.

Jerrel Arkes: Een opstapje náár.

Roy Huiskes: Een training module en dat is wat ze altijd gedaan hebben, ook met die search evaluated skylines, dan gebruiken ze mensen om te trainen en te verifiëren of hun algoritmes goed zijn. Dat is volgens mij wat Google continu probeert te doen: het uitbesteden, dan terughalen en dan automatiseren.

Jerrel Arkes: Klinkt logisch!

Roy Huiskes: Ik hoop het.

Jerrel Arkes: Wat gaat er met de CTR gebeuren? Gaat Google nog meer zelf antwoorden geven? Kunnen ze dat?

Roy Huiskes: Hebben we dat nog tegen die tijd, denk je?

Jerrel Arkes: Een negatieve CTR.

Roy Huiskes: Ik wacht op de dag dat ik de achtergrond Coca-Cola rood krijg als ik Coca-Cola intoets. Het zal niet beter worden, verwacht ik.

Jerrel Arkes: Nee, dat sowieso niet. Ik zat wel te denken van kan Google meer antwoorden zelf gaan geven? Maar waarschijnlijk gaat het gebeuren, hoor. Dus ik geloof dat het gaat gebeuren. Alleen ik kan ze ook zo niet even bedenken van: waar kunnen ze dan die next step gaan maken? Alle simpele dingen vertellen ze al.

Roy Huiskes: Als zij gewoon nieuwe feature snippers erin gaan gooien, ik bedoel die helpfull update, als zij dan in één keer overal ’two steps how to?’ erin gaan gooien.

Jerrel Arkes: De ruimte ook, de ruimte inderdaad –

Roy Huiskes: Je scherm is gewoon weg, ik heb een resultaten dat ik op de tweede plek sta. Ja, op de eerste sta je meestal na drie advertenties, dan heb je nog een beetje mazzel en dan komt er zo’n local box als je een beetje pech hebt. Dan ben je al vier keer aan het scrollen op je telefoon. Ja, leuk, ik sta op de tweede plek, nadat je [onhoorbaar] 2% is, dan mag je de handjes dichtknijpen, dat is het vaak al niet meer.

Jerrel Arkes: Moet je nagaan wat dat vroeger was! Wat bizar!

Roy Huiskes: Als ze weer wat bedenken, dan wordt dat meer, niet de CRT wordt meer, maar dan komt er meer tussen en als de aandelen niet zo lekker gaan, dan zal er wel weer wat meer ruimte voor de ads gemaakt worden.

Jerrel Arkes: Sowieso vind ik dat dan wel weer leuk aan B2B, omdat ik denk dat Google daar iets minder snel zelf die antwoorden kan gaan geven, want je hebt daar in zo’n lange journey met een hele hoge aankoopwaarde van een product wat uniek is, wat alleen door dat bedrijf wordt gemaakt, alleen dat bedrijf weet wat die drempeltjes zijn en kansen weg gaan nemen en heeft daar waarschijnlijk heel veel nuance en ook content voor nodig. Dus ik denk dat het daar wel veel langer duurt voordat Google mij niet meer nodig heeft, of dat bedrijf mij niet meer nodig heeft.

Roy Huiskes: Ja en nee. Ik vind dat heel eng, ik zit nu toevallig in de e-commerce B2B, dat is net even iets anders waar jij je eigenlijk graag mee bemoeit, dat is toch meer de laed! Formulieren, fratsen, dingetjes, leg jij maar uit of ik dat boek B2B koop of niet. Dat is heel ingewikkeld, dan kun je hooguit in verhoudingen gaan denken. Op het ene gebied is het veel makkelijker, omdat je met een unieke product zit. Maar ja, op moment dat je autobanden verkoopt, in vrachtwagens, of je verkoopt gas voor heftrucks.

Jerrel Arkes: Ik zit dan ook een beetje in de IT/ tech hoek en daar vinden ze natuurlijk ook ieder bedrijf dat ze een oplossing hebben die niemand anders heeft, dus in die zin.

Roy Huiskes: Ik denk dat het antwoord is, dat is ook een branche afhankelijk, want daar zitten dus weer verschillen in. Jij en ik hebben allebei wel eens wat met Grote Kraan en Kramp gedaan, denk ik? [onhoorbaar]

Jerrel Arkes: Over SEO gesproken dat, dat vind ik nou de lastige SEO klussen, want je concurreert met keywords volledig met B2C. Alleen, je kan niet bieden wat B2C biedt, qua prijzen, openbaar en noem het allemaal maar op, dat is echt super moeilijk.

Roy Huiskes: Dat is dus een heel complex verhaal in één keer, tenzij het gaat over hele specifieke dingen. Maar ja, daar zit de marge niet in voor ze. Dat is niet het volume wat ze wegzetten.

Jerrel Arkes: Dus B2B e-commerce is lastig?

Roy Huiskes: Dat is een gewonnen zaak, nou, dat is niet waar, maar het is veel moeilijker. Het wordt nog veel ingewikkelder, als je werkt met klantschalen en dat je de prijzen niet wil laten zien op de site.

Jerrel Arkes: [crosstalk] Maar het mag ook niet in Google staan. Want stel je voor dat de persoon die prijs niet mag zien in Google, maar dat wel in de description ziet.

Roy Huiskes: Een vanaf prijs mag niet meer, want daar heeft de [onhoorbar] weer iets van gevonden.

Jerrel Arkes: Lastige dingen.

Roy Huiskes: Gelukkig houdt dat ons van de straat.

Jerrel Arkes: Maar dat vind ik ook wel mooi, wat jij net een paar keer noemde. Ik was vandaag bij een bedrijf, daar heb ik SEO training gegeven, wat ik daar toen ook zei, dat is denk ik een beetje het verlengde daarvan. Eigenlijk probeer ik altijd wel te hanteren als ik iets doe. Of nee, laat ik het anders zeggen. Bij alles wat ik doe, probeer ik mezelf de vraag te stellen: zou ik dit ook doen als Google niet zou bestaan? Ik probeer na te streven en ik zal eerlijk zeggen: dat lukt echt niet 100% van de gevallen, maar ik probeer na te streven dat dan het antwoord is van: “Ja, dat zou ik nog steeds doen. Ook al is de CTR nul komma nul, op het moment dat jij bezig bent met al die drempeltjes, in die lange complexe journey wegnemen en je kan die content ook in e-mail flows gebruiken en stukjes op Social media en voor de mensen die de website via direct, of een andere verkeersbron bezoeken, die kunnen dat consumeren en die denken dan van: ja, nu ben ik wel klaar om contact op te nemen. Dan hebben we ons werk toch ook goed gedaan?

Roy Huiskes: Ja, ik ben daar helemaal voor, even denken hoe ik dat precies ga inleiden, want ik heb hele gedachten trein die door mijn hoofd gaat.

Jerrel Arkes: Vertel.

Roy Huiskes: Nou, Chantal Smink, die ken je denk ik wel, die heeft een boek geschreven, over horizontale SEO, ik weet wat ze daar ongeveer in zegt en ik heb het proef gelezen. Ik ben het daar voor een heel groot deel mee eens. Natuurlijk zoveel SEO’s, zoveel meningen, dus er zal altijd wel wat zijn wat niet niet helemaal aansluit. Maar in grote lijn klopt het precies wat ze zegt. Als je keyword research doet: zij vindt keyword research onzin. Het gaat om de intenties en dan komen die keywords vanzelf, voor een heel groot deel ben ik dat helemaal met haar eens.

Jerrel Arkes: Ik ook.

Roy Huiskes: Ik doe wel keyword research, maar dat is meer omdat ik een andere insteek heb en misschien ook dat ik het gewoon slecht los kan laten. dat weet ik niet, maar dat ik het soms heel moeilijk vind om in te leven, je krijgt toch altijd de vraag: en ik heb niet altijd zin om de klanten overtuigen van het feit dat het veel meer zou moeten zijn. Maar wij zijn data driven.

Jerrel Arkes: Ik zal je een voorbeeld geven. Ik heb laatst was ik bezig voor het keyword, of het onderwerp cloud transitie.

Roy Huiskes: Ja lekker.

Jerrel Arkes: Dat is best wel een niche, lage zoekvolumes, heel heel veel B2C zoekvolumes zitten er ook tussen, van mensen die iets met Dropbox willen en dan naar cloud gerelateerde woorden zoeken, maar niet de bedrijven die met hun software naar de cloud toe willen. Maar als je dan vervolgens een sessie gaat hebben met – volgens mij zat ik met een mannetje of zeven – van sales en je gaat de decision making unit in kaart brengen, je gaat per rol de 80 – 20 regel, met welke 20% – de drempels die jullie ervaren in gesprekken, daar kunnen we 80% van die bezwaren weghalen. Meer deals closen eigenlijk. Daar kwam een Shitload aan ideeën voor blogartikelen en pagina’s, of gewoon blokjes die op bestaande pagina’s moeten worden toegevoegd, of FAQ’s. Daar kwam heel veel informatie uit.

Roy Huiskes: Daar hoef je amper een keyword research voor te doen, maar dat is voor een specifiek product.

Jerrel Arkes: Ook al zou dat niet gaan ranken met Google, of in Google, dan nog steeds is het waardevol.

Roy Huiskes: Dat is eigenlijk wat zij dus ook zeggen: “Het is veel meer waard om een goede [onhoorbaar] te schijven die problemen oplost, dan om alleen maar te gaan zitten focussen op dat ene dikke keyword, want die heeft dan 120 searches in de maand en wat zou dat fijn zijn als we die allemaal binnen kunnen tikken.

Jerrel Arkes: Toch 4 bezoekers met die CTR van 2%!

Roy Huiskes: 120 daar zou ik al heel blij van worden. Als dat al je lat is, dan zit je al helemaal verkeerd te kijken, denk ik dan. Daarin ben ik het echt helemaal eens van: je wil dus die probleem oplossen en dat kun je dus doen door in gesprek te gaan. Ik heb een heel oud verhaal uit de oude doos, toen ik net begon bij mijn eerste webdevelloper bureau. Toen kreeg ik les van iemand die al heel lang met de SEO bezig was en ook echt goed was. –

Jerrel Arkes: Die, dat is dezelfde persoon, daar heb ik volgens mij een keer met jou over gepraat, die heeft mij ook wat dingetjes bijgebracht.

Roy Huiskes: Dat zou wel eens kunnen. Geddy, Geddy heeft mij toen moeten een –

Jerrel Arkes: In 2008 of zo, toen was ik aan het afstuderen en toen heb ik van haar een keer SEO training gehad.

Roy Huiskes: Heel streng en die was heel strikt en dat vond ik soms heel moeilijk, zeker toen de tijd, maar uiteindelijk heeft ze me wel heel veel logische dingen op dat moment uitgelegd. Van: als je nou zus en zo doet, dan werkt het, toen werkten wij voor Nido en Nido maakt veegmachines dat zeiden ze zelf. Behalve als we dan spraken met mensen die klanten spraken, dan maakten ze veegwagens en dat is precies wat er dan gebeurt. Als je het veel breder trekt. Ik kan bij Albert Heijn gaan zitten en dan kan ik gaan zeggen: ja, maar we moeten, nou ja, je voelt al wat er gebeurt. Dat gaat natuurlijk nooit niet gebeuren. Dat heeft dus geen zin, dus je gaat daar een workground zoeken. Dus het is altijd van toepassing. Wat is op de klant van toepassing en waar kun je het wel en niet gebruiken?

Jerrel Arkes: Dat is niet bij alle type bedrijven even makkelijk.

Roy Huiskes: Nee en soms heeft het geen zin om die strijd aan te gaan en denk je: Laat maar.

Jerrel Arkes: Maar dat voorbeeld, hé, wat jij net zegt: met die 120 zoekvolume, dan ben ik ook wel even benieuwd hoe je daar tegen aankijkt, wat volgens mij de meeste SEO specialisten doen en waar ik echt een beetje zelf allergisch voor ben, is dan complete businesscases daarop bouwen.

Roy Huiskes: Ik haat businesscases. Ik geloof daar niet in, ze kloppen nooit.

Jerrel Arkes: Ik heb het volgens mij letterlijk één keer gedaan, in 2011, toen ik bij Traffic4u werkte. Het slechtste scenario en het grootste scenario, dat zat zo gigantisch ver uit elkaar.

Roy Huiskes: Dan heb je nu al een veel grotere verbetering gemaakt, want bij Traffic4u maakten ze al scenario’s, dat is al een stuk beter dan een businesscase.

Jerrel Arkes: Ja, zeg maar drie scenario’s op basis van zoekvolume, CTR, Rankings, een aantal woorden. Alleen dan heb je dus wat Chantal zegt: “Een aantal woorden, dan heb je ook een heel aantal woorden niet.” Dat is al niet heel betrouwbaar. Die CTR’s die komen in de werkelijkheid nooit uit. Die posities komen nooit uit. Die positie’s verschillen ook nog eens weer bij iedereen en toen kwam ik een beetje tot de conclusie van: maar als ik gewoon zeg: op basis van mijn ervaring, denk ik dat we 20% gaan groeien, dan zit ik er waarschijnlijk veel dichterbij.

Roy Huiskes: Dus over het algemeen is dat een stuk nauwkeuriger dan een business case. Ik maak echt zelden tot nooit business cases.

Jerrel Arkes: Ik wil niet meer bedrijven werken die het van mij verwachten, dan kunnen ze beter een ander vragen.

Roy Huiskes: Ik ontkom er niet altijd aan, moet ik eerlijk bekennen. Ik speel er nog steeds wel mee. Grappig genoeg, in de UK zijn ze wél heel erg van business cases.

Jerrel Arkes: Ik werk wel met doelstellingen. Ik zeg wel van [crosstalk]

Roy Huiskes: Dat soms is dat best wel een dingetje, in de UK willen ze echt dat soort dingen zien, ook in pitches, dan is het wel een heel ingewikkeld verhaal. Dan zeg ik: “Dat doe ik niet.”

Jerrel Arkes: Nee, de pitch win je niet! Dan heb je misschien wel voor je gevoel gelijk, dat dat niet the way to go is, maar je hebt de opdracht ook niet.

Roy Huiskes: Dan kunnen we wat anders gaan doen, dus ik probeer het nog wel eens en ik kan ze ook wel maken. Ik snap ook wel hoe het werkt. Forcasting vind dan ook nog wel een idee, maar er zijn zoveel variabelen en als één van die variabelen niet klopt, dan krijg je al supergrote afwijkingen. Dus als er drie niet kloppen, dan krijg je twee van die bananen die de andere kant op staan. Hou maar op schei maar uit! Je kent ook de AB testing tools?

Jerrel Arkes: Ja, nooit mee gewerkt voor SEO. Je bedoeld de SEO AB testing?

Roy Huiskes: Ik heb er één keer wat mee gedaan en dat is ook voor Nederlands bedrijf helemaal niet relevant, ik weet dat het soms graag verkocht wordt, maar altijd kom je traffic tekort, om een echte conclusie te trekken. Een probability uitgroei zit er dan in en in het meest gunstige geval is het echt een uplift van 2% en negen van de tien keer gaat die omlaag, dat ding loopt echt binnen de korste keer zo ver uit elkaar. Dan denk ik: als dit nou je business case is?

Jerrel Arkes: Heel toevallig, die Will Critchlow of hoe heet die vent, die heeft er software voor en die heeft [crosstalk] Want ik ga naar Brighton, Voor SEO, voor het eerst dit jaar en toen dacht: ik ga de Podcast apparatuur meenemen. Dan kan ik misschien nog even twee Podkcasts opnemen? Ik dacht misschien dat hij wel leuk is.

Roy Huiskes: Het is wel een intressant figuur om mee te praten, dus ja.

Jerrel Arkes: Ja, alleen iets minder relevant dan voor B2B, wat dan toch het doel van mijn Podcast . Het is vooral e-commerce, maar wat ik dan wel interessant vind: zijn zijn learnings Alleen, volgens mij zit er geen logica in zijn learning. De ene keer passen we de dit in de H1 aan, wat eigenlijk geen effect zou moeten hebben en dat heeft effect gehad en de volgende keer doen we dit en passen ALT teksten aan en dan gebeurt er helemaal niks. Tenminste de voorbeelden die ik heb gezien.

Roy Huiskes: Dat ik denk dat dat vooral de voorbeelden zijn, want dat zijn natuurlijk de interessante cases maar hij het natuurlijk veel –

Jerrel Arkes: Ik zag vandaag dus een stukje van: dit hebben we gedaan in dit land en toen werkte dat heel goed. En toen deden dat in dit land, toen gebeurde er niks.

Roy Huiskes: Ja, hou maar op!

Jerrel Arkes: Moet je dan elk dingetje gaan testen met die software, om maar in de juiste richting te bewegen?

Roy Huiskes: Je hebt niet heel veel conversie optimalisatie gedaan? Als je conversie optimalisatie wat verder uitkleedt –

Jerrel Arkes: Ik ben er altijd mee bezig met die content, alleen niet op de traditionele manier.

Roy Huiskes: Ik ben ik niet de statistiekheld in dit verhaal. Rutger met wie ik lang op kantoor samen heb gewerkt en wat dingen gedaan heb, die is daar alleen maar die doet alleen maar B testen, net zoals online dialogue, echt van die programma’s die ze opzetten en een van de KPI’s waar ze naar kijken is het aantal testen per maand. Ja, wat hoe meer test je eruit doet, hoe meer learnings je hebt en dan moet je je hypothese stellen, die ontkracht je, of die bevestig je en daar haal je de learning uit. Het interessante wat hij natuurlijk naar buiten inbrengt zijn die learnings die vreemd zijn, die afwijken, want dat is leuke praat.

Jerrel Arkes: Dat is engagement op LinkedIn.

Roy Huiskes: Juist, precies dat is waar je de marketing mee doet. Maar bij elke test die die draait heeft hij er waarschijnlijk twaalf achter liggen, die anders zijn of beter zijn, die die misschien wel niet eens wil delen, omdat die iets anders heeft getest en die een heel andere learning had. Dan bewaar die de eentje voor een leuke conferentie, eentje met zo’n dikke uplift, dat is wat hij doet. Hij heeft veel meer testen. Dus hij zal er echt wel een idee achter hebben zitten, waarom die dingen test. Wil kennende, heeft hij dat echt wel voor mekaar. Maar ik snap heel goed dat als je er naar kijkt, dan denk je van: ja, waar gaat dit over? Want laatst had hij er eentje: als je in op een listerpagina aangeeft hoeveel producten er staan, of hoeveel meer producten er staan, wat dan het impact is. Ja, dat was gewoon negatief. Ik heb ze de andere kant op. Sterker nog, de meeste testen die ik gedraaid heb, betekent dat je eigenlijk helemaal geen getal op je listerpagina moet zetten. Dat heb ik niet in de test gezien, dat zal die misschien ook wel getest hebben, maar dat wisselt ook weer. Wie zoekt naar, wat zoeken ze? Wat was de intentie? Enzovoorts. Dat maakt het weer complexer straks, dit soort dingen.

Jerrel Arkes: Of niet, gewoon niet gaan AB testen!

Roy Huiskes: Dat maakt het makkelijker, als je goed werk gaat doen. Waarvoor doe je dit voor een klant?

Jerrel Arkes: Je bent met marketing bezig.

Roy Huiskes: Ja, als je zorgt dat je het sitetechnisch ranked, dat Google snapt wat die kan lezen, dat die begrijpt wat er gebeurt en jij zorgt dat je marketing voor de gebruiker is, dan ga je echt, denk ik, de komende jaren beter ranken, dan als je echt algoritmes gaat najagen, scientificly business cases probeer te maken, om keyword researches te verifiëren en heel veel tijd eraan te spenderen en elke elke poep en scheet van Google probeert na te doen.

Jerrel Arkes: Dat is ook precies de reden dat ik in 2014, toen was ik team leader bij de nieuwe zaak van het SEO team. Toen heb ik gezegd: van wij worden het inbouw marketingteam. Ik vond het niet helemaal de juiste naam, maar ik kon geen betere naam verzinnen zou waarschijnlijk. Nu zou ik wel iets van. organic, weet ik veel wat, zoiets. Maar de reden daarvan is: pak bijvoorbeeld link building. Als jij de allerbeste link building resultaat wil behalen van alle SEO specialisten, dan moet je niet met SEO bezig zijn, maar dan moet je bezig zijn met de allerbeste PR, of de allerbeste contentmarketing, of what ever en dat geldt voor heel veel dingen binnen SEO. Als jij de allerbeste content wil, dan moet je bezig zijn met je: dat soort onderzoekjes en gesprekken binnen de organisatie, waar we net over hadden en niet je blindstaren op alleen maar keyword research. Maar als je dat wel allemaal onder de SEO vlag gaat doen en je wordt al ook alleen maar op SEO KPI’s daarop afgerekend, dan ga je nooit een positieve business case krijgen. Want dan is het veel te groot en veel te duur. Dus dan krijg je dat link building idee er niet door. Alleen ik wil dat link building idee wel doen, maar ook oprecht niet vanuit link building oogpunt oprecht ook van: ook al levert het geen link op.

Roy Huiskes: Gewoon fatsoenlijke marketing.

Jerrel Arkes: Dat gedachtegoed, ik denk dat daar heel veel SEO specialisten, hopelijk de komende jaren, ook nu met die Google update, waar we het net over hadden, die helpfull content update, daar toch een beetje naartoe gaan bewegen.

Roy Huiskes: Ik probeer het al jarenlang, dus wat dat betreft, ik denk dat ik heb gefaald. Maar ik ben helemaal met eens, want dat is namelijk precies wat je ook ziet, maar dat is dat is de discussie. Bij CRO gaat diezelfde discussie, bij conversie optimalisatie, je optimaliseert geen conversie, je optimaliseert een website, zodat gebruikers makkelijker kunnen snappen of jouw product wel of niet geschikt voor ze is.

Jerrel Arkes: Had ooit een collega en die deed: conversie optimalisatie en usability, toen had ik wat moeite met het verschil tussen die twee te begrijpen. Toen, uiteindelijk dacht ik van –

Roy Huiskes: Het is heel makkelijk.

Jerrel Arkes: Conversie optimalisatie hoeft totaal niet goed te zijn voor de gebruiker en usability heeft misschien niet de beste conversie, maar is eigenlijk denk ik wel wat je zou moeten nastreven.

Roy Huiskes: Usability is het witte deel en conversie optimalisatie kan heel makkelijk de black cat kant op gaat. Door donkere patronen te gebruiken en dat is ook een beetje met SEO. SEOI is eigenlijk een heel stomme naam. Dat hebben we ons zelf aangemeten.

Jerrel Arkes: Dat gaat ook niet meer veranderen.

Roy Huiskes: Nee, dat hoeft ook niet en dat gaan we niet doen, maar inbound sluit daar al meer bij aan. Maar dat is nog steeds gekaderd. Het productlet SEO, is zo’n boek van zo’n Amerikaan, die geeft ook aan van ja: het moet in heel je team verweven zitten. Want dat is marketing. SEO is marketing. Als je het goed doet, is het klanten lezen en begrijpen en niet meer dan dat. Dan zit er nog een stukje techniek bij, omdat je dan wat richtlijnen moet volgen. Ja, die richtlijnen heeft Google allemaal gepubliceerd, vroeger was dat niet. Vroeger had je gewoon je eigen dikke lappen tekst die je op stuurde, maar Google heeft al die richtlijnen, alles wat ze hebben is publiceert, dus je volg de richtlijnen en ga je gebruikers snappen, dat zijn de twee dingen die je moet doen, als je goed wilt werken in Googel, het hoeft niet moeilijker te zijn. Dan gaan we terug naar de eerste vraag, dus het hoeft niet moeilijker te zijn. We maken het heel veel moeilijker, omdat we er een sexy verhaal van willen maken, dat we pitches willen winnen, omdat de klant hele moeilijke domme vragen stelt.

Jerrel Arkes: Omdat we slim willen lijken.

Roy Huiskes: Ja, precies, we maken het onszelf heel moeilijk, maar het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Daar is op zich niks mis mee. Ik probeer het zo snel mogelijk te ontkrachten, want ik vind echt waanzin dat mensen daar zoveel van tijd aan spenderen.

Jerrel Arkes: Ik denk dat wij allebei best wel een goede bullshitradar hebben, dat we door dingen heen prikken. Maar er is zoveel bullshit in de SEO wereld, waar ik mij aan erger.

Roy Huiskes: Die irritatie probeer ik achter me te laten. Dat lukt me redelijk goed, maar focus op wat werkt voor de klant, dan gaat het zoveel makkelijker en beter. Dus niet dat met SEO bezig bent, dan ben je gewoon met met klanten bezig.

Jerrel Arkes: Ja, dan ben je bijvoorbeeld bij een SEO borrel, laten we zeggen in 2014, dan praat je met mensen en dan dan hebben ze het over: drie jaar geleden, toen werkte dit nog en nu is het inderdaad bezoekers centraal, bla-bla bla, en vervolgens hoor je drie jaar later weer hetzelfde verhaal. Maar dan is het nog steeds drie jaar geleden, ik dacht toen dat iedereen al wel begreep dat dat verhaal waar wij het nu over hebben… en nu is het 2022, nu hoor je nog steeds mensen zeggen van: ja, drie jaar geleden, toen kon dit nog. Ik denk dan: volgens mij kon er in 2014 of in 2012 al niet veel meer, voor heel veel dingen.

Roy Huiskes: Ik doe ook nog steeds dingen, die ik eigenlijk niet meer zou moeten doen. Eerlijk is eerlijk, waarvan ik denk: ja, dit is wel de makkelijkste weg om dit te gaan doen en dit snapt de klant. Ik maak in principe geen audits, ik lever gewoon elke maand liever 5 punten aan die ze moeten oplossen. Maar ja, ik heb nog steeds een hele dikke audit liggen, waar ik al weken tegenaan hik. Ik moet het nog steeds maken, sorry, mocht je dat ooit horen. Maar het is niet hoe ik het wil doen, die audit wordt wel in stories gemaakt en ik deel hem wel anders op en in. Ik vind een SEO audit ook een onzin ding.

Jerrel Arkes: Ik heb dit gesprek vandaag gehad.

Roy Huiskes: Hoe kan ik nou 45 punten gaan vinden, of 50, of 100, of of 150, terwijl ik helemaal niet weet wat er verandert aan de site, als ik het eerste punt oplos.

Jerrel Arkes: Ik ben vanavond, voordat jij kwam, ben ik begonnen met een blogartikel en dat gaat deels hierover. Dat de manier hoe wij SEO uitleggen en hoe we naar SEO kijken, zorgt er voor dat de klant in de veronderstelling is dat alles aan vindbaarheid bijdraagt, maar heel veel draagt niet aan vindbaarheid bij, dan ga je zo’n audit doen, of een SEO scan. Daar staan 30 punten in en er worden er altijd maar vijf uitgekozen, omdat dan de tijd en het geld op is. Maar de klas kiest er zelf vijf uit en vervolgens gebeurt er niks.

Roy Huiskes: Nooit de belangrijkste, ook hè!

Jerrel Arkes: Dat zijn de makkelijkste en dan gebeurt er niks, daar gaat dus dat artikel over. Ik vind dat we moeten stoppen met na techniek, content, autoriteit, met de indruk dat het allemaal aan vindbaarheid bijdraagt en ik kom dan in dat artikel straks met een nieuw stappenplan, wat ervoor zorgt dat we ook begrijpen, waarom doen we dan bepaalde dingen, zodat je ook eerst kan kijken van: in welke van die zeven stappen zit echt de pijn? Gaat er iets mis? Laten we alleen op dat stukje dan een aantal dingen gaan wegnemen en dan ook alleen naar de KPI’s kijken van dat stukje. Dat kan zitten op gebied van: dat je gewoon überhaupt een pagina moet hebben, of op gebied van crawlen, van indexeren, van randeren van zorg dat Google het interpreteert, van vindbaarheid, van CTR, dan heb ik ze ook alles zeven gehad.

Roy Huiskes: Ik deel ook alles nog alles netjes in op die drie die jij noemt, waarom ook niet. Dat is meer, omdat meestal de teams anders zijn dus dat ik het naar andere teams kan dirigeren.

Jerrel Arkes: Ja, misschien denkt iedereen ook wel: het is gek en –

Roy Huiskes: Ik denk dat je gelijk heb, maar dan pak ik een grote organisatie waar ik zit, als ik iets met met autoriteit wil, dan moet ik naar PR toe, want de rest gaat het gewoon niet voor mij fiksen, als ik een techniek probleem heb, dan kan ik wel bij het contentteam gaan rondhangen, maar dan nothing happens, omdat ik een content probleem heb en ik kom bij die techneuten aan en die kijken je aan van: wat moet je van me? Dat zijn de drie afdelingen waar je dan vaak in zit. Dus categoriseer je je problemen in de hoek van de afdelingen en een beetje aan de klant. Is dat goed? Dat weet ik niet. Ik denk dat het heel verstandig is om daar eens anders naar te kijken. Ik merk wel dat ik daar soms ook wat vastgeroest ben, ik zou dat eigenlijk anders moeten doen.

Jerrel Arkes: [Onhoorbaar] ik je met blogartikel zuur als die af is! We hebben trouwens wel een record verbroken, mijn format was eigenlijk 35 minuten per aflevering.

Roy Huiskes: Ik hoor je al zeggen over 35 minuten en ik heb niet op de timer gekeken, maar ik denk dat we die wel halen.

Jerrel Arkes: We hadden dit onderwerp van de week bedacht en toen kwam ik erachter dat ik dat zo’n leuk onderwerp vond, dat ik helemaal los ben gegaan met notities, allemaal dingen en ik ben nog niet klaar.

Roy Huiskes: Maar ben je er doorheen, of heb je er zat van?

Jerrel Arkes: We gaan afsluiten met nog één vraag: tenzij jij nog iets hebt, dat je zegt van dat wil ik nog toevoegen, maar hebben wij nog werk over een paar jaar?

Roy Huiskes: Ja, ik denk dat we drukker dan ooit zijn!

Jerrel Arkes: Ik begrijp dat soms niet, als je dan, even weer terug naar die CTS, even terug naar de tijd, waar je, laten we zeggen dat je 15, 20, 30%, misschien 35% CPR kon pakken, waarbij heel veel bedrijven nog niks met SEO deden, waarbij Google echt al wel massaal werd gebruikt. Misschien nog wel voor heel veel industrieën meer, omdat al die niche zoekmachines er nog niet echt waren. Toen hadden heel veel bedrijven al moeite om de business case rond te krijgen, dat ze zeiden van: ja, we gaan de stekker eruit trekken, we hebben zoveel in SEO geïnvesteerd en na een jaar hebben we het nog steeds niet terug. Dan denk ik: nu met die lage CTR. De vraag lijkt groter dan ooit het aanbod aan SEO specialisten is groter dan ooit. Wanneer komt dat kantelpunt? Ik snap het niet.

Roy Huiskes: Het kantelpunt is allang geweest, want wat is nog een SEO specialist? Dat is een strikvraag, daar mag je thuis over nadenken.

Jerrel Arkes: Ik ben zelf ook een SEO specialist, dus ik probeer niet een streep SEO te zetten.

Roy Huiskes: Volgens mij hoort niemand je dat doen. Ik denk dat je nu terechte vraag stelt, want ja, inderdaad, er is meer vraag, meer aanbod dan ooit, terwijl eigenlijk de de efforts, de vruchten lijken lager te zijn.

Jerrel Arkes: Ik zie op linkedIn wel eens van die discussies, dan gaan mensen redenen verzinnen waarom iedereen met SEO en de slag moet. Dan denk ik: nee, iedereen moet niet met SEO aan slag, voor heel veel bedrijven is dat helemaal niet de beste besteding van hun budget

Roy Huiskes: Ja, daar kun je heel druk mee zijn, met dat uit te leggen.

Jerrel Arkes: Mijn Podcast, waar we het net over hadden, over piratenzenders, die ik hiervoor heb gehad. We hebben best wel veel mensen bereikt in die niche. Nul komma nul met SEO gedaaan, het was alleen maar social, SEO had daar ook totaal geen zin. Niemand gaat in Google zoeken naar een Podcast over dat onderwerp. Dat is niet wat een doelgroep doet.

Roy Huiskes: Dat heeft geen concrete vraag. Een vraag kun je keren.

Jerrel Arkes: Dit was ook geen bedrijf, er zat geen verdienmodel aan, maar ik bedoel, ik geef al aan van heel vaak is SEO echt niet het beste.

Roy Huiskes: Dat ben ik met je eens. Ik denk wel dat wij heel druk zijn met uitleggen. Ik ga nog een vraag stellen hierover: “Hoe oud is jouw gemiddelde klant? Met de mensen met wie je werkt? Niet de klanten die jij inhuurt en een handtekening zet. Ik weet vrij zeker dat die leeftijd niet zoveel verandert. Toen ik 25 was, waren ze 25 en nu ben ik ouder, 42 en nu zijn mijn klanten vaak jonger, die zitten tussen de 25 en 30, nog steeds.

Jerrel Arkes: Jouw aanspreekpunt zeg maar.

Roy Huiskes: Ja, de mensen die het intern bij de klanten moeten fiksen.

Jerrel Arkes: De marketingmanagers die zijn vaak wat ouder.

Roy Huiskes: Maar dat is niet de klant met wie je dagelijks contact hebt.

Jerrel Arkes: Jij werkt voor Albert Heijn, dan praat je met andere mensen.

Roy Huiskes: Bij B2B zal dat misschien iets wisselen.

Jerrel Arkes: Als je dan een organisatie hebt waar hooguit een paar 100 mensen werken, dan heb je al heel snel met mensen iets hoger in de organisatie te maken.

Roy Huiskes: De uitvoer is vaak jong en wat er een beetje gebeurd is, dat die mensen groeien door in, niet altijd in hetzelfde bedrijf, dat denk ik probleem één. Dus na drie jaar gaan ze weg. Die kennis die ze hebben vergaard, nemen ze mee naar de andere positie, maar er is geen carrière als SEO in een bedrijf, jij kunt drie jaar lang een top SEO zijn. Vervolgens word je product owner, ergens anders, want dan verdien je meer en krijg je een betere rol. Dan wordt in één keer het spelletje niet meer interessant. Er wordt heel veel waarde gemaakt in een SEO en die wordt weggegooid en dan komt er weer een nieuwe SEO. Die komt net van school af en heeft net een rondreis gemaakt, weet ik veel.

Jerrel Arkes: Maar je zegt dus eigenlijk ook: “Het aanbod wordt steeds groter, maar er valt ook heel veel af?”

Roy Huiskes: Er valt heel veel af, maar de de de maturity van de branche verandert niet heel veel, wel van de agencies. Die worden allemaal steeds slimmer, gehaaider, beter en de freelancers en dergelijke. Ik bedoel iedereen.

Jerrel Arkes: Ik voelde mezelf ook best wel slim toen ik bij een agency zat. Alleen, heel eerlijk, Als je dan als freelancer zoveel jaar later terugkijkt, dan denk je van: we dachten dat we alles wisten over SEO, maar we wisten het niet.

Roy Huiskes: Ja, daar is zo’n grafiekje voor, maar dat is precies wat er gebeurt en dan ga je zien, dat er zoveel meer mee speelt en ik denk: dan pak ik even naar mijzelf, ik denk dat dat de waarde is van heel veel oldskool SEO’s, die hebben al zoveel gezien, die kunnen als snel zeggen… en jij hebt dat nu ook, zo zijn er best wel veel mensen die de vinger wel op de zere plek leggen, zonder dat ze al die bullshit er omheen hoeven te doen, want die kunnen je helpen met drie keer een blik op de site en soms kost iets heel veel tijd, want soms moet je gewoon iets uitzoeken, dan kost dat research, dat kost gewoon tijd, maar soms is het ook: dit belletje kan 15000 euro waard zijn voor jou.

Jerrel Arkes: Ik ben nu al een paar weken bezig met één pagina, voor een klant. met een best wel laag zoekvolume, maar goed, ik weet ook en en de volgende pagina waar ik mee bezig ga, daar ben ik nu net een klein beetje mee aan het starten, en daar zit, volgens mij wereldwijd, in de US nog geen 100, ja, maar ik weet wel dat als die ene klant heb en die gaat komen, dan hebben ze hun jaardoelstelling gehaald.

Roy Huiskes: Dan ben je binnen, maar de maturity in de markt, dat zie ik wel als een probleem voor SEO, want de aanwas van onderuit gaat wel, maar het groeit niet heel goed in maturity door naar boven toe, op de positie waar het moet, want ze krijgen allemaal een andere rol, en een andere verantwoordelijkheid.

Jerrel Arkes: Maar wat je dan wel krijgt, is dat dat je dan een marketingmanager hebt die zegt van: ik had het toevallig laatst in een gesprek en die zegt: “Tien jaar geleden ben ik nog twee jaar bij dit bureau SEO specialist geweest”, maar die snapt nog steeds wel de basis, en die hoef je bepaalde dingen niet uit te leggen om mee te krijgen.

Roy Huiskes: Soms blijven ze wel heel erg hangen in ’toen’.

Jerrel Arkes: Hoeveel startpagina’s heb je al benaderd?

Roy Huiskes: Die kom ik ook tegen, die zeggen: ga deze startpagina’s eens even ritselen. Oké, sorry, wake up wake up het is 2022, niet dat startpagina’s niet meer werkt, want dat is niet wat ik hier zeg, maar niet meer zoals jij ze gewend bent.

Jerrel Arkes: Ja, sommige dingen zijn ook niet leuk om te doen, ook al werken ze wel, maar ik wil het dan niet als SEO specialist.

Roy Huiskes: Nee, [onhoorbaar] is ook niet mijn ding! ik hoor het je zeggen. Dat is hoe ik in 2025 SEO verwacht.

Jerrel Arkes: Mooi, het ging alle kanten op, het gesprek maar, leuke dingen!

Roy Huiskes: Daar doen we het voor. Dank je wel.

Jerrel Arkes: Jij ook bedankt. Dan gaan we afsluiten!

Een podcast van Jerrel Arkes over organisch groeien voor B2B bedrijven.

Volg mij